Ticker

6/recent/ticker-posts

Festivalul Mihai Sebastian Braila 3-5 noiembrie 2016

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (F.C.E.R. – C.M.) organizează la Brăila, în perioada 3-5 noiembrie, FESTIVALUL „MIHAIL SEBASTIAN”.

După festivitatea inaugurală vor fi prezentate comunicările „Mihail Sebastian, un umanist într-o lume a extremelor” – dr. Ioan Vulpescu, „Notă pe marginea publicisticii lui Mihail Sebastian” – Ionel Cândea și va fi lansat volumul „Periplu printre poeți”, un traseu jalonat de scriitorul Geo Șerban.

Seara se va încheia cu spectacolul „Jocul de-a vacanța”, în regia lui Erwin Șimșensohn și în interpretarea actorilor de la Teatrul „Maria Filotti”.

Vor fi prezentate comunicările „Mihail Sebastian, un umanist într-o lume a extremelor” – dr. Ioan Vulpescu, „Notă pe marginea publicisticii lui Mihail Sebastian” – Ionel Cândea și va fi lansat volumul „Periplu printre poeți”, un traseu jalonat de scriitorul Geo Șerban. Seara se va încheia cu spectacolul „Jocul de-a vacanța”, în regia lui Erwin Șimșensohn și în interpretarea actorilor de la Teatrul „Maria Filotti”.


Vineri 4 noiembrie, programul se va desfășura la Sala de Conferințe a Muzeului „Carol I”, începând de la ora 10, și va include prezentarea „Muzeul de Istorie a Evreilor din România” – director Carmen Hannah Iovițu, urmată de masa rotundă „Unchiul meu, Mihail Sebastian” – Micaela Sebastian. Comunicarea ”Mihail Sebastian – cronici literare despre scriitori brăileni” va fi realizată de conf. univ. dr. Zamfir Bălan; în program figurează apoi comunicarea „Mihail Sebastian – interpret al operei literare a lui Mircea Eliade”, de dr.Valentin Popa. Comunicarea „Mihail Sebastian și Marcel Proust” este semnată de asist. cercet. Petruș Costea, iar cea cu titlul „Mihail Sebastian – publicistica antinazistă” este prezentată de prof. Ioan Munteanu.

Sunt prevăzute mai multe momente muzicale, interpretate de Carmen Hannah Iovițu, Bucharest Klezmer Band și corul „Macabi” al C.E. din Brăila, dirijor Bogdan Lifșin (muzică tradițională evreiască) și elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” (muzică clasică). Seara se va încheia la Sala „Studio”, de la Teatrul „Maria Filotti”, unde va avea loc spectacolul cu piesa „Marea iubire a lui Sebastian“ în regia Dianei Mihailopol, cu Rodica Mandache și Marius Manole.

Sâmbătă 5 noiembrie, programul se va desfășura de la ora 15 la Sala „Studio” de la Teatrul „Maria Filotti”, unde va avea loc o comunicare pe tema „Arta recitirii: De două mii de ani, de Mihail Sebastian” – prof. dr. Viorel Mortu. Va urma lansarea cărții „Romanul unui evreu” de Carol Feldman, în prezența autorului, cu participarea ziaristei Eva Galambos (de la revista Realitatea evreiască), și un moment dramatic în limba idiș, „S’a Lign” după Șalom Alehem – interpretează Geni Brenda și Carol Feldman.

Festivalul se va încheia cu piesa de teatru „Jocurile lui Sebastian – de-a Vacanța, de-a Steaua și de-a Insula”, în interpretarea actorilor israelieni de la Teatrul „Karov” (Tel Aviv) Luiza Kohn și Nico Nitai, împreună cu actorul și scriitorul Carol Feldman, moment artistic pregătit de Dorit Nitai – Neeman.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii