Ticker

6/recent/ticker-posts

CALIFORNIA

Vergil MATEI

California e încântătoare. Când râde - și râde întruna - un râs sănătos, sacadat, în jurul ei e numai bucurie, de parcă s-ar bălăci în flori de iasomie. Unghiile, lungi, cu noițe ispre pictate îi dau o notă de divă încă neîncoronată. Două feluri de brățări trase peste încheieturile mâinilor zornăie la fiecare smucitură. Iar dinții, de un alb și o geometrie  neatinse de tehnica  fotoșopării eclipsează, de departe, orice reclamă în domeniu. Așa cum pășește acum prin colbul drumului dintre porumburi, cu o fustă până-n glezne, parcă-i coborâtă de pe altă lume.

California e numai un zâmbet fiindcă astazi s-a măritat. A plecat de cu zori dinspre Voetinu din deal, și-a lăsat familia acolo și s-a dus după  Cristișor, bărbatul ei, care are gospodăria tocmai la Călieni, pe Siret.  Au scurtat drumul peste câmpuri, pe la noi la Mărtinesti. Acum i-am întâlnit coborând cărarea de la Arcaci, spre Bordeasca unde se opriră  la o fântână să  potolească setea unei bivolițe cam speriate, legată de coarnele-i strâmbe cu un odgon. Bărbatul e sfios, rușinos ca o fată mare. Noroc cu pălăria-i cu pană de păun asezată hoțește pe-o parte și cu țigara-i spânzurată-n colțul gurii. Ține strâns de odgon, doamne-ferește, să n-o scape din mână. Cum s-o piardă ?  Pentru bivolița asta s-au tocmit o noapte întreagă.

-Tata voia să-mi dea drept zestre două capre. Noroc cu socru-mio  care nu s-a lăsat până n-a scos șundeaua. De frică, ăl bătrân ne-a dat bivolița. Altfel nici că mă măritam. Bafta mea.

California, de azi, e femeie maritată, la casa ei, are unșpe ani jumate și e fericită. Soțul, Cristișor merge pe  treișpe. 
- Îi împlinesc la primăvară, de Sfântu Gheorghe, când vine pe lume  și  ăla micu…

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii