Ticker

6/recent/ticker-posts

Tudorița Tarniță scrie cu pasiune și uneori cu tristețe!

Virgil ANDRONESCU

În după-amiaza zilei de 16 iunie a.c., Biblioteca Județeană Panait Istrati din Brăila a fost ca întotdeauna gazda perfectă a unui eveniment  cu totul și cu totul excepțional și anume tripla lansare de carte a jurnalistei Tudorița Tarniță.

Tripla lansare de vineri reprezintă debutul Tudoriței Tarniță, nu în lumea literară, ci numai un debut editorial în volume proprii. Debutul în lumea literară l-a făcut în anul 1970 atunci când a fost cuprinsă în paginile Antologiei Poeților Brăileni intitulată Zbor Alb. De atunci și până în prezent a mai fost cuprinsă în următoarele antologii: 17 Poeți Brăileni de Azi - În umbra salcâmilor, apărută la Centrul de Creație Brăila în anul 1998, realizată de profesorul Nicolae Ungureanu și în cea a Cenaclului Literar Panait Istrati al Bibliotecii Județene Brăila Poeții în cetate, apărută în anul 2015.

În această lungă perioadă de timp o regăsim cu poezii publicate în paginile revistelor: Analele Brăilei, Dunărea, Luceafărul, România literară, Flacăra, Vatra. Tudorița Tarniță se poate mândri cu câștigarea a mai multor concursuri județene și interjudețene de poezie. Despre cele trei volume lansate au vorbit: profesorul și scriitorul Valentin Popa, jurnalistul Vergil Matei, poetul Alexandru Halupa și editorul Mihai Vintilă. A onorat evenimentul cu prezența domniei-sale, chiar de ziua nașterii sale, primarul Brăilei - Marian Viorel Dragomir, care a făcut deschiderea evenimentului vorbind despre autoare.
După cum fusese anunțat pe afiș, numerosul și selectul public prezent a fost încântat de momentele muzicale și poetice dăruite cu suflet de actrița Wanessa Radu și de formația Antic - Florin Lazăr și Marian Marinescu. Lansarea celor trei cărți s-a transformat într-un adevărat spectacol care s-a întins de-a lungul a aproximativ trei ore și l-a avut ca moderator pe dr. Eduard Claudiu Brăileanu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii Județene.

Scriitoarea și jurnalista Tudorița Tarniță ne-a declarat după terminarea evenimentului: Tripla lansare de carte reprezintă pentru mine un eveniment de suflet, la care mi-am dorit să participe prieteni, foști sau actuali colegi, oameni deosebiți, care au un loc aparte în inima mea. Trebuie să recunosc faptul că această sărbătoare, fără lipsă de modestie, a reușit să îmbine poezia și muzica, astfel încât, cei 30 de ani în care două dintre cele trei cărți care acum au văzut lumina tiparului au stat la dospit prin sertare, nu mai contează. Dar, poate că nici acum nu m-aș fi decis să le public, dacă nu aveam în jurul meu oameni de suflet, prieteni adevărați, care m-au încurajat ca aceste poezii să vadă lumina tiparului.  Și, dacă cele trei cărți au apărut la editura INFOEST, acest lucru nu este întâmplător, pentru că, la INFOEST  și  la Litera 13, am găsit în colegii de breaslă adevărați prieteni, cărora le mulțumesc! Tudorița Tarniță este o prezență constantă în paginile publicațiilor brăilene. A scris despre Brăila cu pasiune și uneori cu tristețe. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu i-a fost străin. A scris despre tot. Mai mult, de ceva vreme este și editorialist la un cotidian local unde ia în vârful peniței problemele zilei. Și puteți să mă credeți când vă spun că sunt multe probleme în Brăila. Rolul acestui volum este de a aduce într-un singur loc toate aceste articole și editoriale pe care doamna Tarniță le-a scris. Așa ele se pot consulta mai ușor și citite astfel pot constitui o istorie trăită a Brăilei scrisă la pas cu evenimentele de un martor public și credibil. Cobai într-o scoică este povestea României de azi trăită în Brăila, lângă Dunăre - scrie Mihai Vintilă în prefața volumului de editoriale Cobai într-o scoică. Volumul de Micropoeme conține gânduri pentru fiul meu- spune Tudorița Tarniță, iar grafica coperților cât și ilustrațiile color din interiorul  plachetei aparțin nepoatei acesteia Narcisa Voica.

Meritul cel mai important pentru felul cum au fost editate cele trei cărți- adică impecabil, aparține scriitorului, jurnalistului și editorului Mihai Vintilă- director al revistei manifest Litera13. Câmpia din noi povestește, încă de pe prima copertă, minunata lume a copilăriei și tinereții trăite în liniștea Bărăganului de altădată și se constituie într-o adevărată odă închinată naturii – am scris în Cuvânt despre poezie, prefață a volumului de poezii Câmpia din noi. Tudorița Tarniță lucrează în prezent la cotidianul Obiectiv - Vocea Brăilei, ca redactor și editorialist. În Sala de lectură, plină ca niciodată la o lansare de carte, a Bibliotecii Județene au fost prezenți prietenii, familia, colegii din presă și colegii de la Cenaclurile literare Panait Istrati și Casa Speranței, cât și numeroși oameni importanți din cultura brăileană.

Lansarea de vineri a fost încheiată de recitalul epigramiștilor și de formația Antic. După aproximativ trei ore de spectacol- de poezie și muzică, Tudorița Tarniță și nepoțica sa Narcisa au dăruit autografe și dedicații.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii