Ticker

6/recent/ticker-posts

Brăila: Concursul de istorie locală Orașul meu, Familia mea, ediția a V-a

Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila organizează Concursul de istorie locală Orașul meu, Familia mea, ediția a V-a, adresat elevilor brăileni de gimnaziu și liceu. Proiectul își propune valorificarea patrimoniului documentar, imagistic și educarea tinerilor în spiritul respectului față de trecutul și prezentul comunității, față de valorile și tradițiile locale.  Programul cultural urmăreşte recuperarea unor elemente valoroase ale patrimoniului cultural local, reprezentate de fotografia etnografică de familie, însoţită adesea de documente scrise. Fotografiile reprezintă mărturii istorice vizuale, iar poveștile din spatele acestora permit reconstituirea unui întreg context de viaţă: economic, social, cultural, religios, mentalitar, ideologic.


Concursul conține două secțiuni: Istorie locală și Genealogii.

Regulamentul concursului prevede la secțiunea de Istorie locală realizarea unui colaj de fotografii de familie mai vechi de 20 de ani, din  colecţiile personale sau ale familiei; se admit reproduceri de fotografii cu caracter istoric sau etnografic (viaţă de familie, evenimente, costum popular, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, arhitectură tradiţională, industrie casnică, armată etc) din oraşul sau judeţul Brăila. Fiecare colaj fotografic va fi însoţit de următoarele date: nume și prenume participant, adresa, nr. telefon, mail, școala, clasa, subiectul propus, localitatea de provenienţă, datarea imaginilor și povestea colajului cu o scurtă descriere a imaginilor (identificarea personajelor, obiectelor, o scurtă descriere a evenimentului fotografiat, provenienţa  și istoricul fotografiilor, ce semnificaţii au fotografiile pentru familie etc.). Colajul va fi realizat pe carton format A2 (420-594 mm), va conţine fotografiile selectate de participant şi, central, o scurtă povestire despre ceea ce reprezintă aceste fotografii. Pot participa individual cât mai mulţi elevi, scopul acţiunii fiind conservarea şi salvarea prin document foto a elementelor de cultură locală, însă jurizarea se va face respectând următoarele categorii de participanţi: gimnaziu și liceu.

Pentru secțiunea Genealogii elevii pot realiza Arborele genealogic al propriei familii pe cel puțin patru (4) generații, care să conțină următoarele elemente: nume și prenume, fotografii și localitatea de reședință, anii de viață, profesia, o trăsătură de caracter marcantă. Arborele genealogic se poate reprezenta în diferite variațiuni, de exemplu să fie incluse numai persoanele cu același nume, reprezentarea se poate face doar schematic sau se poate decora cu diferite desene. Poate fi realizat în format electronic sau tipărit.

Participanţii la concurs vor avea posibilitatea să doneze fotografiile vechi pentru arhiva bibliotecii, cu acordul scris al proprietarilor acestora. Selecţia lucrărilor care vor fi premiate va fi făcută de un juriu format din specialişti în istoria artei, fotografi și profesori. Selecţia câştigătorilor în cadrul concursului Oraşul meu, familia mea este realizată pe baza regulamentului de concurs, prezentat participanţilor luându-se în considerare vechimea, valoarea etnografică şi istorică, valoarea memorială a fotografiilor, alte înscrisuri despre subiectul imaginii sau despre atelierul fotografic sau fotograf, datarea imaginilor, calitatea acestora precum şi numărul fotografiilor înscrise în concurs. Un criteriu important este şi completarea cu date referitoare la poze, date privind identificarea personajelor, obiectelor, o scurtă descriere a evenimentului fotografiat, provenienţa fotografiei, istoricul fotografiei, ce semnificaţie are fotografia pentru familie, unde se păstrează fotografia.

Perioada de primire a lucrărilor:  28 septembrie - 25 octombrie 2017, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, de luni până vineri, în intervalul orar 8-18, la Biroul Colecții Speciale. Persoană de contact pentru înscrieri și detalii despre proiect: VOLCU ION, e-mail  ionvolku@yahoo.com sau 0239 619590 / 141.

Premii acordate participanţilor:

Legitimaţie de intrare gratuită la bibliotecă.
Diplome de participare pentru elevii şi profesorii coordonatori.
Premiul I - Stickuri de memorie
Premiul II – Card de memorie
Premiul III - Cărți din partea Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila.

Lucrările vor fi expuse în holul Bibliotecii, vernisajul și festivitatea de premiere vor avea loc pe 1 noiembrie 2017, ora 15.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii