Ticker

6/recent/ticker-posts

Festivalul de Datini şi Obiceiuri "Steaua sus răsare" Piatra-Neamţ ediția 2017

Centrul pentru Cultură şi Arte 'Carmen Saeculare' Neamţ organizează miercuri, 27, şi joi, 28 decembrie, cea de-a XLIX-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri 'Steaua sus răsare', manifestare care, ca şi anul trecut, se încadrează în programul Târgului de Crăciun la Neamţ.

Ca în fiecare an, la Piatra-Neamţ, se reunesc unele dintre cele mai spectaculoase formaţii de datini şi obiceiuri, atât din judeţ şi din ţară.

Cetele de colindători, urători şi mascaţi îşi vor întâmpina publicul cu frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei, dar şi cu jocul arhaic al caprei, ursului şi cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, iar timpul moare doar pentru a putea renaşte.

Anul acesta, 'spectacolul' morţii anului vechi şi al renaşterii celui nou va fi adus pe străzile din oraş şi pe scena de pe Platoul Curţii Domneşti de formaţii venite de peste graniţă, din judeţele din ţară şi de grupuri nemţene.

Lista participanţilor este deschisă de 'Căiuţii de la Mihoreni' (Cernăuţi, Ucraina) şi Ansamblul folcloric 'Chişcărenii şi moştenitorii' (Republica Moldova). Din ţară vor veni Ansamblul 'Cununa Someşană' (localitatea Maieru, judeţul Bistriţa Năsăud), Ansamblul folcloric aromân 'Dor' (Sarighiol, Tulcea), Ansamblul folcloric 'Cerbul' de la Heleşteni (judeţul Iaşi), Urşii de la Asău (judeţul Bacău), Ansamblul de Datini 'Capra de la Mălini' şi Grupul Folcloric 'Bogdana' din Bogdăneşti (ambele din judeţul Suceava), Ansamblul de datini şi obiceiuri de iarnă din Tudora (judeţul Botoşani). Iar din Neamţ: Alaiul de datini şi obiceiuri Farcaşa, 'Izvoarele Borcutului' Borca, Alaiul de datini şi obiceiuri Pânceşti, Alaiul de datini şi obiceiuri Agapia, 'Sumănarii' din Trifeşti, Alaiul de datini şi obiceiuri Bălţăteşti, Alaiul de datini şi obiceiuri 'Roznovenii' (Roznov), Ansamblul folcloric 'Muguraşii Mărginenilor' (Mărgineni), Alaiul de datini şi obiceiuri Gârcina, Ansamblul folcloric 'Ozana' de la Târgu Neamţ, Alaiul de datini şi obiceiuri din Timişeşti, Alaiul de datini şi obiceiuri din Urecheni şi Ansamblul 'Floricică de la munte' al Centrului pentru Cultură şi Arte 'Carmen Saeculare' Neamţ.

Fiecare dintre cele două zile de Festival (miercuri, 27, şi joi, 28 decembrie) va începe cu tradiţionala paradă a formaţiilor, care se va desfăşura, începând cu ora 16:00, pe traseul Teatrul Tineretului - Casa de Cultură - Muzeul de Istorie - Hotel 'Ceahlău' - Teatrul Tineretului. Apoi, pe scena amplasată pe Platoul Curţii Domneşti, va urma un spectacol extraordinar al măştilor şi al obiceiurilor tradiţionale din vremea sărbătorilor de iarnă.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii