Ticker

6/recent/ticker-posts

EU SCRIU. Concurs de creație literară “Gabriel Funica”

Dacă ar mai fi fost lângă noi, aproape de familie, de colegii şi de cărţile lui dragi, Gabriel Funica, eseist de o remarcabilă fineţe şi profunzime, publicist, editor şi, desigur, un apreciat bibliotecar, şi-ar fi sărbătorit pe 27 noiembrie, ziua de naştere. Ne-ar fi răspuns la urări, cu modestia din totdeauna, şi ar fi dat,  fiecăruia dintre noi, câte un răspuns plin de înţelesuri şi cu un umor bine dozat.
Astăzi, când Gabriel Funica nu mai este să ne întâmpine, fiica sa, domnişoara Alice Cârjan, împreună cu Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, lansează pentru comunitatea noastră şi nu numai, concursul de creaţie literară “EU SCRIU”, în memoria eseistului Gabriel Funica.

Concursul de creaţie, semn al omagiului şi al preţuirii unuia dintre reperele intelectuale incontestabile care a fost scriitorul Gabriel Funica, se va desfăşura după următoarele coordonate pe care, cu minuţie şi sensibilitate, le-a gândit şi pus în pagină, fiica sa:

“Aşa cum precaut ne sfătuia scriitorul Gabriel Funica, fost bibliotecar și eseist: Cartea este singurul suport, tehnic vorbind, singurul instrument eficient graţie căruia putem strînge la un moment dat, prin efort personal, o brumă de cultură. La ce bun? va tresări nervos scepticul de serviciu. La nimic, dacă ne gîndim la un cîştig financiar imediat şi la tot, dacă ne gîndim la întemeierea sau reţinerea fiinţei în datele umanităţii ei. Altfel prin ce ne-am mai deosebi unii de alţii?” 
 
Urmărim prin acest concurs, să punem în evidență nevoia omului de a cultiva un spațiu și un timp personal, unde trăirile, frământările și dorințele cele mai adânci găsesc atenția și răbdarea de care au nevoie pentru a se decanta, a se maturiza și a se putea exprima prin activități care hrănesc mintea și spiritul.

Iată îndrumările și cerințele pentru participarea la concurs:

1.Tema lucrărilor este la alegere. Dacă nu aveți idee de unde să începeți, vă încurajăm să folosiți următorul citat drept călăuză:
„Zugrăviţi-vă tristeţile şi dorinţele, gândurile trecătoare şi credinţa într-o frumuseţe - oricare ar fi ea - zugrăviţi toate acestea cu o sinceritate profundă, tainică şi smerită şi folosiţi spre a vă exprima obiectele ce vă înconjoară, imaginile viselor dumneavoastră şi obiectele aducerii aminte.” (Rainer Maria Rilke, „Scrisori către un tânăr poet”)

2.Vă puteți înscrie la oricare dintre categoriile „Poezie”, „Proză scurtă” sau „Eseu”, depunând după caz: între trei și cinci poezii, două opere de proză scurtă sau două eseuri

3.Formularul de înscriere la concurs poate fi descărcat pe pagina concursului, www.euscriu.net

4.Lucrările pot fi depuse direct la sediile Bibliotecii Județene din Focșani, trimise prin poștă la adresa Str. Mr. Gh. Sava nr. 4, Focșani, sau trimise prin e-mail la adresa concurs@euscriu.net, cu mențiunea Pentru EU SCRIU,  concursul de creație literară „Gabriel Funica”.
Dacă depuneți personal sau trimiteți prin poștă:
Includeți creațiile literare tipărite într-un singur exemplar. Încurajăm tipărirea față-verso, dar fiecare creație să înceapă pe o pagină nouă. Includeți de asemenea formularul de înscriere la concurs completat, pe care treceți un motto la alegere. Același motto îl veți așeza la începutul fiecărei scrieri. Nu vă treceți numele pe creații.
Dacă trimiteți prin e-mail: atașați un fișier cu creațiile literare și un fișier cu formularul de înscriere la concurs, completat.

5.Depunerea creațiilor literare: 30 noiembrie 2017 – 28 februarie 2018
6.Anunțarea câștigătorilor și acordarea premiilor: 20 martie 2018
7.Participanți: tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani.

Premii:
Câte un premiu pentru fiecare categorie: „Poezie”, „Proză scurtă”, „Eseu”. Premiul va consta în: sprijin pentru crearea unui site literar propriu, cărți și bani.
În plus, toate creațiile participante vor fi publicate pe site-ul concursului.
Comisia de jurizare va fi alcătuită din reprezentanţi ai familiei, ai bibliotecii şi din scriitori.
Îi mulţumim  domnişoarei Alice Cârjan, fiica scriitorului, pentru implicarea devotată privind organizarea concursului şi o asigurăm de tot sprijinul nostru.

                                                                                                                     
Manager,                                                                                                   
 Teodora Fîntînaru

 
Gabriel Funica (1961-2015) – bibliotecar, din anul 1991, la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu Vrancea”. Autor al volumelor:
Uvertură de primăvară pentru creion mecanic. Focşani: Zedax, 2006
Hârţii lipite: Note, aforisme şi alte impurităţi. Focşani: Ed. Zedax, 2005
Stylografii. Focşani: Ed. Atec, 2015 – vol. postum
Editorialist la mai multe reviste culturale, autorul unor numeroase articole în presa culturală locală şi centrală.
Redactor-şef al revistei Lector  editată de Biblioteca Judeţeană Vrancea şi membru fondator al Asociaţiei culturale „Cărţi deschise”.   
                  


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii