Ticker

6/recent/ticker-posts

Doina Dabija și sincera sa călătorie prin lumea mirifică a trăirilor poetice

Virgil ANDRONESCU

Am în faţă cartea poetei Doina Dabija, volumul de poezie Sub aripa tăcerii, carte apărută la Editura Detectiv particular din Bucureşti în anul 2015 şi încerc o căutare a acestei autoare basarabene.

Dincolo de oglinda în care aceasta se caută încă de la primul poem al volumului: M-am căutat în oglindă / și nu m-am găsit. Încerc a-i găsi chipul poetic care la prima lecturare părea a fi al unui străin îndrăgostit şi rătăcit, aşteptând La uşa sufletului care, ca într-o nouă legendă a Evei, se insinuează precum Şarpele pândeşte pasul, /…/ Aşteptând sub pomii veşnici şi -n timp ce raiul înfloreşte, / -aşează hăul sub picioare, sub tălpile sufletului căruia îi stârneşte o Sete Dumnezeiască / e-o sete care / nu trece cu apă și care mistuie totul în trupul firavei poete. Doamne, mi-e sete, mi-e sete de Tine - îşi încheie Doina Dabija incantaţia poetică.

Încă de la primele poeme ale volumului, autoarea basarabeancă se transportăinvitându-i şi pe cititori, în mirifica lume a semnelor şi semnificaţiilor pur poetice. Chiar dacă Sufletul meu e înnorat / Aştept o nouă dimineaţă se destăinuie poeta În aşteptarea dimineţii renăscute perpetuu în viaţa şi-n sufletul acesteia. În poeziile Eu şi celălalt, Îngerul păzitor, Aripi de lut, O zi albastră de joi, Singur ca un pom, Trădarea lui Iuda şi Când stelele răsar, tânăra poeta din Basarabia, simte complex şi scrie simplu şi frumos într-o Limbă dulce românească aşa cum o fac şi alţi valoroşi scriitori şi poeţi de peste Prut.

Doina Dabija făureşte din Bucurii simple o Legenda în care poeta, ca Un ostaş, Prin această cetate a cuvintelor- împreună cu propriul suflet,Alergăm neîmblânziţi prin Mănăstiri în munţi într-o Rugă continuă către o Limbă sfântă românească. Sufletul poetei şi poezia acesteia, în cele 143 de poeme, sunt cuprinse şi ţinute tainic Sub aripa tăcerii.

Versurile Doinei Dabija sunt simple şi graţioase, poeta valsând metaforic prin Ploaie într-o Luptă cu gândurile. O face precum un Ierarh bătrân care şopteşte celorlalte suflete într-o Limbă sfântă. Printre nuferii poeziilor din volumul de faţă, într-o Noapte de noiembrie şi în plină Singurătate, pietrele vorbesc poetei căreia pare că îi Umblă amintirea rătăcind, / Pe uliţele-ntinse şi pustii, /…/Şi strânge de pe jos / Amintiri viitoare pentru un viitor volum în care Ca o cerşetoare / Cerşind amintiri va mai primi şi alte sclipiri dumnezeieşti de poezie. Sub aripa tăcerii sunt presărate- ca nişte diamante, un număr de 16 vignete simple dar sugestive, relevându-ne şi revelându-ne, in acelaşi timp metaforic, tematicile abordate de poetă.

Itinerariul biografic al poetei Doina Dabijna, prezentat pe coperta a IV-a a cărţii: Liber în temniță, Împotriva curentului, Bucurii înlăcrimate, Tristețea din felinar, 101 poeme prezintă publicului iubitor de poezie, un drum lung şi relativ greu de străbătut Liber în temniţă până Sub aripa tăcerii.

De aici înainte, aşteptăm cu acelaşi interes ca poeta Doina Dabija să ne mai îmblânzească sufletele şi lumea învolburată în care trăim cu alte volume la fel de sincere şi de calde!
     
revista Litera 13, nr.7, p.10, iulie 2016

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii