Ticker

6/recent/ticker-posts

Concurs de eseuri, proză și poezii: 100 de ani în 1000 de cuvinte

Patriarhia Română – Radio TRINITAS lansează un concurs de conștientizare a înfăptuirii Marii Uniri.
Pornind de la ideea că tinerii și copiii reprezintă un partener important de dialog și, mai ales, de ei depinde evoluție sănătoasă a societății românești, dorim să-i implicăm într-un concurs care să-i convingă în a se apleca nu doar cu seriozitate dar și cu determinare asupra a ceea ce reprezintă momentul istoric 1 decembrie 1918, cum s-a ajuns la înfăptuirea Marii Uniri și cine au fost principalii actori ce au determinat acest moment istoric important.

Prin intermediul programelor Radio TRINITAS vom promova acest concurs, începând cu data de 15 ianuarie 2018, Ziua Culturii Naționale. Vom invita să participe la concurs elevi de gimnaziu din clasele V-VIII și de liceu, din clasele IX-XII, din toată țara, propunându-le să scrie pe tema Marii Uniri și sărbătorirea centenarului.

Elevii pot participa la trei secțiuni literare diferite: proză scurtă (povestire, fragment de nuvelă, etc), poezie și eseu. La proză și eseu va fi trimis un singur text, iar la poezie pot fi trimise cel mult trei poeme.

Concursul are ca scop dezvoltarea gândirii creative, a originalității, creșterea spiritului competitiv, dar şi dezvoltarea capacităţii de exprimare prin compoziţii expresive şi creative. Totodată, prin acest concurs se doreşte crearea unui cadru în care elevii să aplice cunoştinţele dobândite asupra acestei teme, să se simtă parte a acestui moment istoric extrem de important.



REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE

Secțiunea I: CONDIȚII DE PARTICIPARE

1.Concursul de eseuri, povești, poezii intitulat 100 de ani în 1000 de cuvinte se adresează elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII) și celor de liceu (clasele IX-XII), de pe întreg teritoriul țării.
2.Participarea la concurs a elevilor va avea ca și condiție principală respectarea regulamentului de desfășurare a acestuia.
3.Concursul constă în elaborarea de către fiecare participant a unui eseu, a unei povestiri (fragment de nuvelă, etc), sau poezii vizând tema: 100 de ani în 1000 de cuvinte.
4.Participanții se pot înscrie cu o singură lucrare la o singură secțiune din concurs.
5.Nu se iau în considerare lucrările participanților care se vor înscrie la mai multe secțiuni.
6.Fiecare lucrare trebuie să cuprindă maxim 1000 de cuvinte și trebuie să respecte următoarele norme:
-Să fie textul scris la calculator, în program word, font Times New Roman, 12, 1,5 între rânduri, cu diacritice;
-Să conțină informații complete despre autorul lucrării (nume, prenume, clasa, școala, profesorul coordonator, localitatea, telefon);
-Să respecte semnele de punctuație, normele gramaticale și de exprimare corecte și adecvate limbii române;
-Să fie o lucrare originală;
-Să abordeze un subiect care să vizeze importanța Marii Uniri;
-Să respecte datele istorice;
-Să conțină, la alegere, informații referitoare la evenimentul istoric 1 decembrie 1918, la momentele anterioare ale unirii cu Basarabia (27 martie 1918), cu Bucovina (28 noiembrie 1918), la personalitățile participante, la importanța Marii Unirii, la împlinirea a 100 de ani de la momentul Marii Uniri, adică să nu se abată de la tema concursului;
-Să nu se depășească 1000 de cuvinte.
-Nu se iau în considerare lucrările care vor fi scrise de mână.
-Nu se iau în considerare lucrările care nu respectă în totalitate cerințele anexate anterior ( semnarea completă a autorului, originalitate, respectarea temei și a corectitudinii gramaticale)
7.Lucrarea trebuie transmisă prin poștă, până la data de 1 mai 2018, pe adresa: Patriarhia Română-Radio TRINITAS, Strada Sfânta Ecaterina, nr. 2-4, sector 4, București – cu mențunea pe plic: Pentru concursul 100 de ani în 1000 de cuvinte, Radio TRINITAS.
8.Selectarea textelor trimise la Radio TRINITAS, ce vor intra în concurs, în funcție de respectarea regulamentului, se va face până la data de 11 mai 2018.
9.În perioada 14 – 30 mai 2018, juriul va decide lucrările câștigătoare pentru fiecare secțiune în parte: proză scurtă, eseu, poezie.
10.În data de 1 iunie 2018, lucrările câștigătoare vor fi anunțate în cadrul programelor Radio TRINITAS.

Secțiunea a II-a: PRESELECȚIA
11. Fiecare lucrare participantă în concurs va intra într-o etapă de preselecție.
12. Preselecția se va realiza în perioada 2 – 11 mai 2018.
13. Juriul preselecției va fi format din Pr. Teodor Gradinaciuc, director Radio TRINITAS și Adriana Ene, realizatoarea emisiunii Bucuria Poveștilor, Radio TRINITAS.
14. Preselecția va ține cont de respectarea regulamentului de participare.
15. Toate lucrările ce vor trece de etapa de preselecție vor inta în etapa finală de selecție a lucrărilor câștigătoare.

Secțiunea a III-a: SELECȚIA
16. Lucrarea fiecărui participant va fi evaluată de un juriu competent format din: criticul literar Alex Ștefănescu, scriitorul Petre Crăciun și Odilia Roșianu, redactor șef „Literatura de Azi”.
17. Fiecare lucrare va fi punctată pe o scară de la 0 la 100 de puncte. Astfel, se vor acorda:
- 10 puncte din oficiu;
- 15 puncte pentru corectitudine gramaticală și exprimare corectă;
- 20 puncte pentru respectarea cerinţelor de redactare a lucrării;
- 15 puncte pentru modul de redactare (cursivitate, structură logică, argumentare, stil);
- 20 puncte pentru originalitatea ideilor;
- 20 puncte pentru cunoştinţele istorice inserate;
- Comisia de corectură poate exclude lucrările considerate plagiate parţial sau integral (nu se vor acorda puncte pentru paragrafele copiate integral sau parțial din cărți sau de pe internet și nici pentru lucrările unde este evidentă intervenția altor persoane decât elevul care scrie lucrarea);
- Pentru ca fiecare elev să aibă şanse egale, punctajul se va acorda direct proporţional cu capacitatea intelectuală specifică fiecărei vârste în parte.

Secțiunea a IV-a: CÂȘTIGĂTORII
18. Lucrările selectate în prima etapă vor intra într-o altă etapă de selecție, a celor care vor fi premiate.
19. Selecția se va face de către directorul Radio TRINITAS, Pr. Teodor Gradinaciuc și de către realizatorul emisiunii Bucuria Poveștilor, Adriana Ene.
20. Vor fi premiate cu diplomă toate lucrările care vor obține un punctaj de minim 90 de punte.
21. Lucrările care au media peste 9.50 vor fi considerate câștigătoare și premiate pe secțiuni și categorii de vârstă, pornind de la mențiuni, ajungând la premiul I, II, III și Marele Premiu.

Secțiunea a V-a: PREMIEREA
16. Câştigătorii vor fi anunțati pe data de 1 iunie 2018.
Premiile vor consta în:
-Diplomă de câștigător / participant al/ la concursului/ul;
-Publicarea tuturor lucrărilor premiate în publicațiile Patriarhiei Române;
-Invitație de a participa în emisiunile Radio TRINITAS;
-Câștigătorii vor fi inviați să participe la edițiile radio ce vor fi special pregătite și dedicate zilei de 1 decembrie 2018.
-Alte premii surpriză care vor fi anunțate pe parcurs.

Pentru informații suplimentare vă puteţi adresa la secretariatul Radio TRINITAS, telefon:

ATENŢIE!
NU se iau în considerare lucrările care ajung la redacție după data de 1 mai 2018.

Sfaturi utile pentru participanți:
1.Înainte de redactarea textului, citește cât mai mult despre tema lucrării pe care dorești să o scrii. Notează-ți ideile care îți plac, ca să nu le uiți.
2.Amintește-ți care este structura unui eseu, a unei poezii și ține cont de acest lucru atunci când vei redacta lucrarea.
3.Acordă atenție modului în care scrii și felului în care așezi textul în pagină.
4.Fii atent ca toate ideile tale să aibă cursivitate și logică.
5.După ce te-ai informat asupra temei date și începi să scrii, ai grijă ca ideile pe care le inserezi să fie originale. Încearcă să aprofundezi tot ce ai citit și să îți folosești imaginația. Ideile care nu îţi aparţin nu vor fi punctate!
6.Asigură-te ca tot ce ai scris să aibă la bază informații corecte din punct de vedere istoric.
7.Nu ezita să pui întrebări despre ceea ce nu știi sau nu îți este clar.
8.Nu amâna să citeşti şi să scrii lucrarea!
Succes!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii