Ticker

6/recent/ticker-posts

Cărți lansate de Editura Muzeului de Istorie Galaţi

Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită joi, 29 noiembrie 2018, ora 15.30, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea volumelor:

NOTES SUR LA GUERRE ROUMAINE (1916-1917)/ ÎNSEMNĂRI DESPRE RĂZBOIUL ROMÂNESC (1916-1917)

şi

EI SPUN CĂ AICI M-AM NĂSCUT…


- Nicolae Petrescu-Comnen „NOTES SUR LA GUERRE ROUMAINE (1916-1917)/ ÎNSEMNĂRI DESPRE RĂZBOIUL ROMÂNESC (1916-1917)”;

În timpul aprigelor lupte din vara anului 1917 pentru apărarea ultimului petec de pământ românesc neocupat de trupele Puterilor Centrale, era „zămislită” la Lausanne o „broşură” în limba franceză intitulată Notes sur la guerre roumaine (1916-1917) semnată de Nicolae Petrescu-Comnen.

Avocat, politician şi diplomat, Nicolae Petrescu-Comnen s-a remarcat atât în timpul Primului Război Mondial cât şi în perioada interbelică prin activitatea sa legată de drepturile inalienabile ale românilor din teritoriile aflate sub ocupaţie străină.

Acum, în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cititorul poate analiza prin această carte, retrospectiv, dorinţa românilor pentru recunoaşterea identităţii lor naţionale, culturale şi spirituale într-un teritoriu etnic în care au trăit sute de ani, din generaţie în generaţie, ca „un popor mare şi omogen, stăpân pe o ţară întinsă, sintetică şi unitară, admirabil articulată, având gurile celui mai important fluviu european, Dunărea”. (Cristian-Dragoș Căldăraru, editor)


- Virgil Nistru Ţigănuş „EI SPUN CĂ AICI M-AM NĂSCUT… Versuri”, prezintă scriitorul Dan Plăeşu.

Născut la Adamclisi (Dobrogea), Virgil Nistru Țigănuș a cunoscut injustițiile epocii totalitare încă din copilărie, asemenea altor tineri din familiile deținuților politici condamnați pe nedrept; a fost în mai multe rânduri înlăturat/marginalizat pe „criterii de dosar”, cu efecte dramatice în anii cei mai rodnici.

Am considerat că selecţia de faţă poate fi considerată un omagiu României Unite şi indestructibile la Centenarul reîntregirii sale.

Cerul părintesc e nins
de un dor din Necuprins
Doamne, strânge-l în Cuvânt
pentru roata de pământ,
pentru codrii cei de fag
pentru Nistrul cel pribeag
pentru cei ce plâng sub Cruce
pentru-acei ce-s la răscruce
pentru prunci făr’alinare
pentru cei ce n-au cărare
spre-apa tămăduitoare
şi cu strai de rază sfântă
sufletul ni-l înveşmântă...

(Colind, Virgil Nistru Țigănuș)

Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii