Ticker

6/recent/ticker-posts

O medalie rară la Brăila - Steaua României în grad de Comandor de Nelu IVAN













Nelu IVAN 

O medalie rară la Brăila Steaua României în grad de Comandor

Ordinul Național Steaua României este cea mai mare distincție oferită de statul român. Inițiatorul acestei frumoase distincții este domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Conform unui catalog cu cele mai importante medalii românești deținut de colecționarul brăilean Anton Paraschiv, președinte al Societății Numismatice filiala Brăila până în anul 1995, denumirea originală propusă de domnitor era Ordinul Unirii cu două cifre încrustate 5 și 24 care semnificau dubla sa alegere. Aceste medalii au fost comandate, prin reprezentantul român la Paris, la o renumită casă de bijuterii, Casa Kretly. Una din marile ironii este că domnitorul român nu a avut o motivație să ofere aceste decorații legal. Domnia sa s-a limitat să dea câte o medalie la prietenii apropiați. O parte din medalii au fost găsite în Palatul Domniei Sale dar astăzi nu se mai știe nimic de ele. Această medalie a servit drept model pentru prima distincţie instituită de domnitorul Carol I pe data de 10 mai 1877, după proclamarea independenţei.

În cele ce urmează mă voi referi la Steaua României în grad de Comandor pe care o am în colecția personală. Colecția o dețin din anul 1977, moștenire de la tatăl meu, și cuprinde timbre, monezi și câteva medalii. Când mi-a lăsat colecția tata m-a atenționat asupra faptului că ea cuprinde câteva exponate care sunt rarități, datorită tirajului extrem de mic, cum ar fi timbrul de doi peny Mauritius și medalia Steaua României în grad de Comandor despre care discutăm acum.

La început nu știam nimic de această medalie. Din catalogul domnului Anton Paraschiv am aflat că medalia a avut un tiraj de 50 de bucăți și că este o raritate datorită tirajului extrem de mic. Medalia apare și în Istoria Militară a Poporului Român vol. VI din 1959.

Legat de această medalie vreau să prezint câteva detalii: În anul 1877 România avea o mică flotă marină, fondată la 22 februarie 1860, sub numele de Flotila Domnească, iar Aviația Română nu exista, ea s-a organizat din anul 1909 și oficial din 1913.

Având ca motivație conflictul cu Imperiul Otoman, Carol I, sfătuindu-se cu Mihail Kogălniceanu, a hotărât să facă o distincție de mare prestigiu pentru a onora meritele celor care au luptat în Războiul de Independență. Ea s-a numit Steaua României și cu corespondent la momentul istoric are încrustat pe avers, în centru, o monogramă (blazon unic) însemnând – rege Carol I (se poate lua ca eroare deoarece Carol I a fost încoronat rege în anul 1881, până atunci fiind oficial Domn). În jurul monogramei noua deviză era: In fide salus (În credință e salvarea) iar pe revers este gravat anul 1877. Crucea emailată pe avers- revers cu cei patru vulturi însemna Bărbăție și credință, cele două săbii încrucișate însemnau onoare și respectul pentru cel care a luptat iar coroana însemna respectul regelui. Din aceste motive este considerată, cu adevărat, o distincție completă, adică cu toate motivațiile timpului, unde nu există un De ce.



Regele Carol I, după războiul de la 1877-1878, a oferit doar 14 medalii Steaua României în grad de Comandor. Două dintre medalii au fost oferite unor mari personalități ale timpului care se aflau la conducerea Flotilei Române în acțiune, maiorul Nicolae Dimitrescu-Maican (locotenent colonel din decembrie 1877 ajungând contraamiral 1886) și căpitan Ioan Murgescu (ajunge viceamiral în 1911), unul din cei mai temerari căpitani, care au atacat direct și scufundat monitoarele otomane Potgorița și respectiv Duba Seifi care se află și acum pe fundul canalului Măcin. Ioan Murgescu care era considerat ca având un curaj nebun, a trăit și la Brăila, oraș pe care îl considera orașul lui de suflet.

Notele Editorului
- În anul 1864 la Casa Kretly din Paris s-a efectuat o comandă pentru 1.000 de exemplare. Modelul propus era o cruce repetată, emailată albastru. Panglica Ordinului era din rips roșu cu două dungi albastre pe margine. Deoarece țara avea statut de stat vasal al Imperiului Otoman, domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a putut institui și acorda Ordinul, ca atare l-a acordat, cu titlu personal, doar câtorva apropiați.
- Maiorul Nicolae Dimitrescu-Maican a efectuat 77 de lovituri pentru a scufunda monitorul Podgorița!
- din Steaua României în grad de Comandor s-au executat 50 de medalii și au fost acordate doar 14. În momentul de față nu se găseste la niciun muzeu din România. (V.M)

din revista Litera 13 nr 17/2019

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii