Ticker

6/recent/ticker-posts

Antologiile revistei Cultura de George APOSTOIU













George APOSTOIU

La Editura Muzeului Literaturii Române a apărut cel de al treilea volum Critici literari. Estetici, ideologii, tendințe care, împreună cu primele două Principalii actori, 2005-2017, Idei, opinii, atitudini (vol. I) și Dosarele tematice, 2016-2017 (vol. II), face parte dintr-un proiect editorial  important, Antologiile revistei Cultura, inițiat și realizat sub coordonarea generală a Angelei Martin. Ultimul volum este îngrijit și prefațat de Ștefan Baghiu și Cosmin Borza.
 
Să ne amintim: în 2005, scriitorul Augustin Buzura lansa  revista Cultura  într-un climat  răvășit de dispute și patimi instalat în breasla scriitoricească. În prefața la volumul III, Ștefan Baghiu și Cosmin Borza vorbesc despre dificultățile de început: ,,…Cultura nu se înscria într-un orizont de așteptare prea optimist. Revista înființată de Augustin Buzura, susținută de  Eugen Simion și de Mircea Iorgulescu, se anunța drept un proiect cultural pe care adepții revizionismelor postdecembriste de tot felul și de toată mâna l-ar cataloga degrabă drept <<conservator>>, <<(neo, tardo) modernist>> sau oricum  <<reacționar>> în raport cu variantele de liberalism care câștigaseră puterea politică în 2004”. Observația era și rămâne pertinentă, dar programul publicației stabilit de fondator, anume să servească ,,politica bunului-simț, respectul pentru valorile autentice și pentru adevăr, lupta de idei împotriva imposturii și ignoranței” precum și calitatea colaboratorilor au impus rapid noua publicație și i-au asigurat un loc distinct în viața culturală. Aceasta și-a îndeplinit cu prisosință misiunea, oferind generațiilor de colaboratori un spațiu de manifestare creatoare liberă.

În postfața la volumul III, ultimul al antologiilor, Angela Martin reafirmă cu claritate respectarea constantă a programului inițial: ,,Cultura a fost într-adevăr o revistă de analiză și de reflecție asupra câmpului cultural, dar una de echilibru, atentă  în egală măsură la trecut, la prezent, la actualitate, începând cu valorile confirmate până la experiment”.
O anchetă întreprinsă printre colaboratori confirmă satisfacția acestora, vârstnici și tineri, pentru ambianța de lucru, care le-a asigurat respectarea independenței de gândire, a respins tendințele de enclavizare ideologică și a favorizat manifestarea independentă a noii generații de critici literari.

În volumul III al Antologiilor revistei Cultura sunt adunate contribuții ale reprezentanților a două școli critice. Una a criticilor consacrați, intrați în conștiința cititorilor prin contribuții importante: acad. Eugen Simion, Mircea Iorgulescu, Al. Cistelecan, Ion Simuț, Nicolae Bârna, Constantin Coroiu.  Și o a doua, cea a tinerilor care și-au câștigat deja autoritatea și personalitatea prin calitatea scrisului și temeinicia criteriilor: Mihai Iovănel, Andrei Terian, Alex Goldiș, Stefan Baghiu, Teodora Dumitru, Cosmin Bogza, Cătălin Sturza, Nicoleta Sălcudeanu, George Neagoe, Oana Purice. Ambele, cum scriu prefațatorii, au făcut din Cultura ,,revista unei generații”.
Superb orgoliu!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii