Ticker

6/recent/ticker-posts

Primul Război Mondial în imagini de Nelu Ivan











Nelu IVAN 

Primul Război Mondial în imagini

Primul Război Mondial s-a numit și Războiul cel Mare. A fost primul conflict militar de dimensiuni mondiale. S-a declanșat în Europa la 28 iulie 1914 și s-a terminat pe 11 noiembrie 1918. La el au participat peste 70 de milioane de oameni, militari și civili, din care peste 16 milioane au murit.

Declanșarea războiului a fost provocată de asasinare arhiducelui Franz Ferdinand moștenitor al tronului Imperiului Austro-Ungar de către naționalistul Gavrilo Princip în Sarajevo la 28 iunie 1914. După această crimă, în câteva săptămâni, marile puteri erau în război iar conflictul se răspândea în toată lumea.

Această scurtă introducere are ca scop punerea în temă cu ceea ce urmează să vă prezint.




Am în colecția mea o serie de reviste de propagandă scoase la începutul războiului de către germani în mai multe limbi de circulație internațională. Intitulată Războiul cel Mare în ilustrațiuni revista a fost editată de Deutscher Uberseedienst Transocean Gmbh Berlin W. Responsabil pentru conținut a fost Jos Schumacher, Berlin W. de la editura Georg Stilke cu sediul în Berlin Nw 7. Au fost tipărite 15 numere doar în timpul în care Germania și forțele sale aliate păreau câștigătoarele războiului și aveau inițiativa pe fronturi. Sunt traduse în 7 limbi, traducerile fiind sub fiecare ilustrație. Acestea reprezintă imagini legate de personalități ale războiului, flotă, armamentul din dotare, deplasările armatei, prezența Crucii Roșii.

Imaginile sunt din diferite țări. Când Puterile Centrale au început să piardă s-a încetat apariția revistei. Imaginile alăturate sunt reproduse din diferite numere ale revistei.

Ar fi de remarcat un moment de propagandă legat de numărul știutorilor de carte din fiecare armată. Aici germanii doreau să arate superioritatea soldatului german și credința lor că această superioritate în pregătire le va asigura victoria. Am reprodus fragmentul polemic așa cum apare el în revistă.




articol apărut în numărul 19/2019 al revistei Litera 13 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii