Ticker

6/recent/ticker-posts

Litera 13, context si atitudine - Sara Mina

 









Sara Mina

Litera 13 – context si atitudine

Concepția pragmatistă cu privire la condiția ființei umane pare să fi generat, în timp, viziunea filosofică a omului unidimensional. El este acum orientat cu precădere spre latura socială (integrarea individului în valorile sistemului, prin adaptarea la normele de existență), anihilându-i-se dimensiunea reflexivă, care duce la crearea de noi valori. Omul trebuie să fie doar eficace și eficient, parte a unui sistem confortabil care îi cultivă false necesități, cu precădere materiale. Acestuia i se anesteziază sentimentul de revoltă împotriva a ceea ce este irațional, i se ucide facultatea critică, bazată pe raportarea la referențiale valorice, creându-se contextul ideal pentru manipulare...

Văzând sensul în care au curs evenimentele de pe mapamond în ultimele decenii, mărunÈ›ind analiza până la trecutul foarte recent, nu ne mai miră încadrarea României în această logică a degradării, spre orice coordonată am privi – politică, socială, economică, culturală… Prin tot efortul de aducere a semenilor noÈ™tri strict la preocuparea de supravieÈ›uire în sistem, este ameninÈ›at tot arsenalul de valori care ne definesc, ne asigură identitatea ca popor. Practic, ni se spulberă speranÈ›a la perpetuare valorică È™i fizică.

E o stare de fapt pe care foarte mulÈ›i nu o acceptă, luând atitudine, la o scară mai mică ori mai mare, după viziune È™i resurse…

ÃŽn acest context mi se înfățiÈ™ează È™i drumul parcurs de Revista Litera 13 din momentul în care își anunÈ›a principiile È™i dorinÈ›a de a iniÈ›ia o nouă miÈ™care literară. Și, aÈ™a cum se angajau în ianuarie 2015, domnul Mihai Vintilă È™i ceilalÈ›i membri fondatori au făcut mult, vorbind puÈ›in… 

Chiar dacă intenÈ›ia iniÈ›ială a miÈ™cării a fost să pună în lumină cultura brăileană, marginalizată cumva, iată că au obÈ›inut în timp un impact la care, poate, nu s-au aÈ™teptat! Au generat parteneriate, au deschis uÈ™i către diverse edituri, au promovat cărÈ›i ale multor autori români de pretutindeni, au adus în lumină varii momente de veritabilă valoare. Au creat o platformă-manifest coerentă, ce-È›i cristalizează conÈ™tiinÈ›a de apartenență la un crez comun: că suntem în slujba culturii române, a continuității ei…

Iată, în calitate de fondatoare a Editurii Biscara din București, am beneficiat eu însămi de unda tractoare a mișcării Litera 13!
Cu o reacție extrem de promptă la solicitarea-mi, domnul Mihai Vintilă a acceptat să publice anunțul referitor la prima ediție din 2021 a concursului POLARIS pe care Editura Biscara speră să-l transforme într-un reper relevant pentru scriitorii de talent.

Dar influența benefică a platformei Litera 13 asupra Editurii Biscara s-a manifestat și în altă conjunctură!

Una dintre autoarele publicate de noi, Angela Dina-Moțățăianu, obiÈ™nuind să urmărească sistematic Revista È™i anunÈ›urile publicate de Litera 13 referitor la organizarea de concursuri, a dat curs invitaÈ›iilor virtuale È™i a căpătat recunoaÈ™terile cuvenite de-a lungul timpului. 

Scriitoarea a primit È™i în 2020 distincÈ›ii care, de data aceasta, au aureolat indirect È™i Editura Biscara, căci volumele recompensate apar în portofoliul nostru. Este vorba de Premiul „FănuÅŸ Neagu” la Festivalul InternaÅ£ional de CreaÅ£ie Literară „Titel Constantinescu” – EdiÅ£ia a XIII-a pentru volumul de proză scurtă CASA MORÅ¢ILOR (volum pe care, după apariÈ›ia în format letric la Editura Rafet, autoarea l-a încredinÈ›at spre publicare È™i Editurii Biscara în format electronic, expus gratuit pe site-ul www.editurabiscara.ro, în cadrul proiectului Biblioteca Virtuală), precum È™i Premiul II la Festivalul InternaÈ›ional de CreaÈ›ie „Vrancea literară” din 2020 pentru volumul POVESTIRI ATOMICE, la secÈ›iunea proză scurtă publicată în anul 2019 (carte de flash fiction prezentată cu ocazia lansării Editurii Biscara în decembrie 2019, la Muzeul NaÈ›ional al Literaturii Române din BucureÈ™ti). 

Și cui datorăm, È™i, noi, Editura Biscara, È™i scriitoarea Angela Dina-Moțățăianu, această stare de fapt?! Evident, entității Litera 13! Căci, iată, din onorabila intenÈ›ie de a ridica dintr-un con de umbră doar oameni de cultură brăileni, a reuÈ™it să construiască, persuasiv È™i cu migală, un spaÈ›iu de informare È™i formare cu o deschidere mult mai amplă, fără limite zonale, fără interese de grup, cu trimitere È™i la alte manifestări de artă, fără discriminări de concept… Litera 13 a devenit un spaÈ›iu în care ne regăsim mulÈ›i dintre cei cu preocupări de susÈ›inere a modelului de om-creator de valoare autentică.

Facem o promisiune fondatorilor miÈ™cării Litera 13: să rămânem în siajul principiilor în care dânÈ™ii cred, să onorăm locul pe care ni-l acordă cu generozitate în acest univers virtual, publicând nu multe cărÈ›i, ci exclusiv de valoare! Și astfel, să slujim propria noastră viziune, aceea de a cultiva aspiraÈ›ii ce nu produc iluzii ori doar profit material…

București - 1 martie 2021

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii