Ticker

6/recent/ticker-posts

DOSTOIEVSKI – 200. Manifestări la Bacău

 


În perioada 25-26 noiembrie 2021, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău organizează o serie de activități consacrate unuia dintre cei mai apreciați scriitori ai literaturii universale, Feodor Mihailovici Dostoievski, manifestările fiind integrate programului cultural aniversar intitulat – „Dostoievski – 200”. Venit pe filiera unor relații instituționale conturate cu mulți ani în urmă, programul „Dostoievski – 200” este rodul unei colaborări stabilită între Centrul de Cultură „George Apostu”, în calitate de organizator, și partenerii săi în demersul de omagiere a operei și personalității marelui scriitor rus – Centrul Rus de Știință și Cultură la București și Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. 

Pretextul acestei încercări de a-l (re)aduce în atenția opiniei publice pe cel care a creditat Frumusețea cu puterea „de a salva lumea” este unul dublu – raportat la Dostoievski, 2021 este deopotrivă un an aniversar și comemorativ, anul acesta împlinindu-se 200 de la naștere, dar și 140 de ani de la moartea sa; pentru organizatori, motive suficiente pentru a promova una dintre cele mai valoroase opere literare plăsmuite de spiritul uman de-a lungul timpului, pentru a reliefa actualitatea sa tematică.  
Dincolo de orice partizanat sau ideologie, dincolo de orice apartenență etnică sau națională, Centrul de Cultură „George Apostu” își asumă programul ca pe o obligație morală, văzând în Dostoievski prototipul „omului-universal”, care ajunge să accepte suferința ca pe o cale spre mântuire, ca pe o oportunitate de a pătrunde în tenebrele sufletului și minții umane, de a radiografia conștiințele fracturate, chinuite de povara libertății și măcinate de incertitudinea existenței lui Dumnezeu, pentru a putea împărtăși întregii lumi, prin intermediul cuvântului scris, frânturi de geniu și de înțelepciune rezultate din această experiență abisală. „Crimă și pedeapsă”, „Idiotul”, „Frații Karamazov”, „Demonii”, „Însemnări din subterană” sunt exemple edificatoare în acest sens, creații de o valoare inestimabilă, cu o tematică mereu actuală; 

Programul cultural aniversar „Dostoievski – 200” se va derula după următorul calendar:

𝐉𝐨𝐢, 𝟐𝟓 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏
 ora 17.00, Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” 
 - Deschiderea programului cultural „DOSTOIEVSKI - 200”
 - Expoziția „Viața și creația lui Feodor Dostoievski” a Muzeului „Dostoievski” din Sankt Petersburg
    Prezintă: Mikhail Vladimirovich Davydov, director al Centrului Rus de Știință și Cultură la București.
                   Ion Fercu: ,,Temeiuri ale contemporaneității lui Dostoievski cu viitorul”

𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟔 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏
ora 11.00, Centrul de Cultură „George Apostu”
Colocviul „Dostoievski-200” 
Alocuțiuni:
- conf. univ. dr. Camelia Dinu, Universitatea din București, coordonator al volumului „Recitindu-l pe Dostoievski. 200 de ani de la naștere”, editura Litera, 2021
- prof. Ion Fercu: „Lectura hermeneutică a operei dostoievskiene”; autor al volumului „Prin subteranele dostoievskiene”, editura Junimea, 2018, Premiul Academiei Române (2020)
ora 18.30, Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora”
Ion Fercu: ,,Dostoievski și vrăjitorii armoniilor muzicale”
Concert de gală „Dostoievski-200”:
Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”
Leonard Boga - dirijor
Eduard Kunz - pian

În program:
S. Rachmaninov - Concertul nr. 2 pentru pian
S. Prokofiev - „Romeo și Julieta”, selecțiuni din Suitele nr. 1 și nr. 2 
Cultură, istorie, documente de arhivă, destine excepționale (reale și imaginare), prelegeri, invitați de seamă și nelipsitul moment muzical, asigurat de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” alături de Eduard Kunz, unul dintre cei mai buni pianiști ai școlii muzicale ruse din ultimul deceniu, toate acestea vă sunt oferite în cadrul programului cultural „Dostoievski-200”. 
Parteneri media: Radio România Actualități, EuroTV, Radio România Iași, Radio Moldova, TVR Iași, Deșteptarea.

Pentru anul 2021, programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „IDENTITATE ȘI DIVERSITATE – FERESTRE DESCHISE”.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii