Ticker

6/recent/ticker-posts

Cultura la Liman(u)

 


Luni, 7 august 2023, începând cu orele 17, la Căminul Cultural din satul 2 Mai, comuna Limanu, județul Constanța, a avut loc premierea câștigătorilor Festivalului-concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, organizat de Societatea Culturală Apollon-România, în colaborare cu Academia Internațională de Literatură și Artă. Au fost prezenți următorii câștigători: Mariana Al-Saleh, care a obținut premiul II la secțiunea proză, Rodica Rădița Răpeanu, care a obținut Premiul Special al Juriului la secțiunea poezie și Victoria-Maria Pripon, care a obținut Premiul Special al Juriului, categoria gimnaziu, secțiunea poezie.

Manifestarea culturală a fost inclusă în Festivalul de Carte, Folk și Poezie „Cultura la Liman”, ediția a II-a, iar cu acest prilej au avut loc lansări și prezentări de carte, dintre care amintim: „Simfonia destinului” (Editura Betta, 2023) și monografia completată „2 Mai, istorie și civilizație” (Ed. Ro.cart, 2023) de Ștefan Doroftei Doimăneanu, „Clopotul” de George Călin – volum ajuns la a cincea reeditare – (Ed. Ro.cart, 2023), Antologia literar-artistică „Tăcerea răstignită”, ediția a III-a (Ed. Ro.cart, 2023), „Luciri de supernove” de Nastasica Popa (Ed. Ro.cart, 2023), „Ecoul clipei” de Costel Avramescu (Ed. Armonii Culturale, 2023), „Sofisme surdomute” de Mirela Cocheci (Casa de Editură Exclusiv „Vulcan”, 2023).


De asemenea, au fost prezentate volume din anul 2022, printre care și: „101 pași spre nemurire” de Ionica Bandrabur (Ed. Magic Print), „Inimă de lumină” de Aurelius Belei (Ed. Ro.cart), „Ploaia elocventă” de Victoria-Maria Pripon (Ed. Rafet) – carte prezentată de Pr. Alexandru Pripon, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România –, „Colinde înlumite” (Ed. Bibliotheca) și „Din amuțiri se naște poezie” (Ed. Alchimia Cuvântului) de Alexandru Pripon – cărți prezentate de Victoria-Maria Pripon, membră a Ligii Scriitorilor din România.

În cadrul manifestării Ștefan Doroftei Doimăneanu a fost declarat „Tezaur viu al literaturii române” de către Societatea Culturală Apollon-România, iar ca urmare a hotărârii consiliului local, va fi numit și cetățean de onoare al localității 2 Mai, după cum a anunțat primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu. 

A fost de față la festivitate, având mult de lucru, și cel pe care domnul George Călin (președintele Societății Culturale Apollon-România, Ambasador Cultural Convenția ONU-Geneva) l-a numit „cel mai enervant membru al Societății Culturale Apollon”: un clopoțel folosit pentru a marca trei minute din momentul începerii unui discurs.

Au urcat pe scenă, pentru a-și recita propriile creații, poetele Mariana Moga, Ionica Bandrabur, Limona Rusu și Olga Grigorov.

Minunata și talentata actrița Doina Ghițescu a susținut un recital de poezie și le-a oferit o surpriză tuturor celor prezenți: un moment coregrafic susținut de invitata Domniei Sale, Adriana Badea, profesoară de dans oriental. 

Seara s-a încheiat cu recitalul cântărețului de muzică folk Cosmin Vaman, fost membru al trupei SPAM. Prezent cu melodii plăcute, conștient de valoarea lui și reușind să atragă publicul, acesta a avut o prestanță remarcabilă, răsplătită cu aplauzele publicului.

Îi felicităm pe organizatori, pe spectatorii aflați în număr surprinzător de mare, pe membrii Societății Apollon-România – cu precădere pe președintele acesteia, domnul George Călin – și pe „Tezaurul viu al literaturii române”, Ștefan Doroftei Doimăneanu, pentru o manifestare atât de frumoasă, care a dus Cultura la Liman(u)!

Victoria-Maria Pripon
elevă


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii