Ticker

6/recent/ticker-posts

Cultura la Liman(u)

 


Luni, 7 august 2023, începând cu orele 17, la Căminul Cultural din satul 2 Mai, comuna Limanu, judeÈ›ul ConstanÈ›a, a avut loc premierea câștigătorilor Festivalului-concurs InternaÈ›ional de poezie, proză È™i grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, organizat de Societatea Culturală Apollon-România, în colaborare cu Academia InternaÈ›ională de Literatură È™i Artă. Au fost prezenÈ›i următorii câștigători: Mariana Al-Saleh, care a obÈ›inut premiul II la secÈ›iunea proză, Rodica RădiÈ›a Răpeanu, care a obÈ›inut Premiul Special al Juriului la secÈ›iunea poezie È™i Victoria-Maria Pripon, care a obÈ›inut Premiul Special al Juriului, categoria gimnaziu, secÈ›iunea poezie.

Manifestarea culturală a fost inclusă în Festivalul de Carte, Folk È™i Poezie „Cultura la Liman”, ediÈ›ia a II-a, iar cu acest prilej au avut loc lansări È™i prezentări de carte, dintre care amintim: „Simfonia destinului” (Editura Betta, 2023) È™i monografia completată „2 Mai, istorie È™i civilizaÈ›ie” (Ed. Ro.cart, 2023) de Ștefan Doroftei Doimăneanu, „Clopotul” de George Călin – volum ajuns la a cincea reeditare – (Ed. Ro.cart, 2023), Antologia literar-artistică „Tăcerea răstignită”, ediÈ›ia a III-a (Ed. Ro.cart, 2023), „Luciri de supernove” de Nastasica Popa (Ed. Ro.cart, 2023), „Ecoul clipei” de Costel Avramescu (Ed. Armonii Culturale, 2023), „Sofisme surdomute” de Mirela Cocheci (Casa de Editură Exclusiv „Vulcan”, 2023).


De asemenea, au fost prezentate volume din anul 2022, printre care È™i: „101 paÈ™i spre nemurire” de Ionica Bandrabur (Ed. Magic Print), „Inimă de lumină” de Aurelius Belei (Ed. Ro.cart), „Ploaia elocventă” de Victoria-Maria Pripon (Ed. Rafet) – carte prezentată de Pr. Alexandru Pripon, membru al Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România –, „Colinde înlumite” (Ed. Bibliotheca) È™i „Din amuÈ›iri se naÈ™te poezie” (Ed. Alchimia Cuvântului) de Alexandru Pripon – cărÈ›i prezentate de Victoria-Maria Pripon, membră a Ligii Scriitorilor din România.

ÃŽn cadrul manifestării Ștefan Doroftei Doimăneanu a fost declarat „Tezaur viu al literaturii române” de către Societatea Culturală Apollon-România, iar ca urmare a hotărârii consiliului local, va fi numit È™i cetățean de onoare al localității 2 Mai, după cum a anunÈ›at primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu. 

A fost de față la festivitate, având mult de lucru, È™i cel pe care domnul George Călin (preÈ™edintele Societății Culturale Apollon-România, Ambasador Cultural ConvenÈ›ia ONU-Geneva) l-a numit „cel mai enervant membru al Societății Culturale Apollon”: un clopoÈ›el folosit pentru a marca trei minute din momentul începerii unui discurs.

Au urcat pe scenă, pentru a-și recita propriile creații, poetele Mariana Moga, Ionica Bandrabur, Limona Rusu și Olga Grigorov.

Minunata È™i talentata actriÈ›a Doina GhiÈ›escu a susÈ›inut un recital de poezie È™i le-a oferit o surpriză tuturor celor prezenÈ›i: un moment coregrafic susÈ›inut de invitata Domniei Sale, Adriana Badea, profesoară de dans oriental. 

Seara s-a încheiat cu recitalul cântărețului de muzică folk Cosmin Vaman, fost membru al trupei SPAM. Prezent cu melodii plăcute, conștient de valoarea lui și reușind să atragă publicul, acesta a avut o prestanță remarcabilă, răsplătită cu aplauzele publicului.

ÃŽi felicităm pe organizatori, pe spectatorii aflaÈ›i în număr surprinzător de mare, pe membrii Societății Apollon-România – cu precădere pe preÈ™edintele acesteia, domnul George Călin – È™i pe „Tezaurul viu al literaturii române”, Ștefan Doroftei Doimăneanu, pentru o manifestare atât de frumoasă, care a dus Cultura la Liman(u)!

Victoria-Maria Pripon
elevă


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii