Ticker

6/recent/ticker-posts

Pedro Costa vine la BIEFF 2023

 


La cea de-a 13-a ediÈ›ie Festivalul InternaÈ›ional de Film Experimental BucureÈ™ti (BIEFF), spectatorii vor avea È™ansa să vadă în premieră pe marele ecran din România È™i cel mai recent film al autorului - scurtmetrajul As Filhas do Fogo (The Daughters of Fire, 2023), prezentat în premieră internaÈ›ională la ediÈ›ia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes. ProiecÈ›ia lui programată miercuri, pe 27 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, va fi urmată de un masterclass susÈ›inut de Pedro Costa. 

Fidel misiunii sale de a duce în atenÈ›ia publicului românesc creaÈ›ii cinematografice inovatoare È™i artiÅŸti care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic, Festivalul InternaÈ›ional de Film Experimental BucureÈ™ti (BIEFF) prezintă în cadrul celei  de-a 13-a ediÈ›ii o retrospectivă eveniment dedicată cineastului portughez Pedro Costa, o figură emblematică a cinemaului contemporan,  a cărui operă - remarcabilă atât din punct de vedere formal, cât È™i politic - continuă să deschidă noi direcÈ›ii în epoca digitală a imaginii.  Publicul va putea conversa cu acesta la BucureÈ™ti în contextul  unui masterclass, dar È™i în cadrul unor sesiuni de întrebări È™i răspunsuri programate în conexiune cu  proiecÈ›iile retrospective.

 „Cred în realitate. Asta-i tot.”. Acest răspuns – pe cât de scurt, pe atât de cuprinzător în a rezuma un întreg crez È™i sistem artistic – este cel dat de Pedro Costa întrebării „Crezi în altceva în afară de imagine?”, într-un scurt documentar care proba relaÈ›ia unor mari autori contemporani (Ferrara, Reygadas, Weerasethakul, Ming-liang È™i Erice) cu transcendentalul. 

Regizor È™i scenarist multipremiat, supranumit de către publicaÈ›ia The Guardian È™i ,,Samuel Beckett al cinemaului’’, Pedro Costa este considerat astăzi unul dintre cei mai influenÈ›i autori de cinema contemporani. 

Cineastul a debutat cu lungmetrajul O Sangue (Blood, 1989), o declarație de dragoste pentru cinema, ca artă a contrastelor fermecătoare; pentru alb-negrul de odinioară, cel care suplinea culoarea cu grația sculpturală a peliculei, pentru sentimentele absolute, pentru libertatea sa aproape punk.

Ulterior, È™i-a dedicat eforturile artistice documentării vieÈ›ii locuitorilor din Fontaínhas, un cartier de la periferia Lisabonei, cu o populaÈ›ie formată majoritar din migranÈ›i sosiÈ›i din Cabo Verde. Ossos (Bones, 1997), No Quarto da Vanda (In Vanda’s Room, 2000), premiat la Cannes È™i Locarno, È™i Juventude em Marcha (Colossal Youth, 2006), nominalizat pentru prestigiosul  Palme d’Or al Festivalului de Film de la Cannes, construiesc ,,Trilogia Fontainhas” - un punct de cotitură È™i reinventare formală în cariera lui Pedro Costa. Prin aceste trei filme Costa își asumă prezentarea unei realități brutale, nefardate, în toată corporalitatea sa, făcând-o cu adevărat vizibilă, în plină splendoare întunecată. UÈ™or-uÈ™or, opera sa devine o elegie a marginalilor, a celor aruncaÈ›i la periferia societății moderne, asupra cărora vântul nemilos al Istoriei se asmute într-o furtună neîncetată.

ÃŽn 2014 se lansează Cavalo Dinheiro (Horse Money), care continuă să exploreze interesul sporit al autorului față de Fontainhas, în pofida desființării cartierului, avansând totodată intimitatea creativă a lui Costa cu Ventura, personajul său recurent care se confundă cu actorul neprofesionist care îl interpretează. Pelicula a generat valuri de admiraÈ›ie în circuitul festivalier internaÈ›ional È™i i-a adus autorului Premiul pentru Regie È™i prima nominalizare pentru Leopardul de Aur la Festivalul InternaÈ›ional de la Locarno. Avea să obÈ›ină trofeul în 2019, cu Vitalina Varela, un film construit din imagini-timp, filmate în eclerajul clar-obscur inconfundabil al lui Costa, È™i care explorează teme precum colonialismului, pierderea, moartea È™i relaÈ›ia acestora cu timpul È™i memoria. 

Biletele de acces la proiecÈ›iile speciale vor fi disponibile în curând pe  platforma Eventbook. 


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii