Ticker

6/recent/ticker-posts

Lansare de carte cu prilej aniversar

 


În ziua de vineri, 17 noiembrie 2023, la Casa Corpului Didactic din Buzău, a avut loc evenimentul intitulat „55 de ani împreună pentru o educație de calitate”, cu ocazia zilelor școlii „George Emil Palade” din municipiu. Manifestarea a început la ora 9.30 și a reunit numeroase cadre didactice, elevi, reprezentanți ai autorităților locale, precum și ziariști și scriitori. Moderatorul activității a fost doamna profesor doctor Elena Gheorghe, directorul instituției sărbătorite, care le-a urat bun venit tuturor participanților prezenți la activitate: „Un mentorat pentru elevii școlii noastre”, a spus aceasta. Primul moment a fost interpretarea imnului școlii „George Emil Palade”, de către corul Cantabile, dirijat de Leon Rusu, profesor de educație muzicală.

Programul a continuat cu discursul doamnei inspector general Daniela Palcău. apoi a urmat workshop-ul „George Emil Palade – știință, performanță și devenire”, în cadrul căruia a fost prezentată, pe scurt, viața și activitatea marelui om de știință George Emil Palade. Punctul culminant al întâlnirii l-a constituit lansarea volumului bilingv „Vanitas” al poetei Victoria-Maria Pripon, elevă în clasa a VIII-a la școala mai sus amintită. Invitații de onoare la acest eveniment au fost: Tudor Cicu (critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România), Elena Căpățînă (președinta filialei Buzău a Asociației Liga Scriitorilor și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Viorel Frâncu (membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniunii Epigramiștilor din România), Dumitru Pană (membru al Uniunii Scriitorilor din România și profesor de profesor de filosofie), Gina Zaharia (membru al Uniunii Scriitorilor din România), Laurențiu Belizan (membru al Uniunii Scriitorilor din România), Roxelana Radu (membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Teo Cabel (scriitor, redactor șef al revistei „Literadura”), Irina Mirică, Sorin Burlacu (directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” Buzău, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Stan Brebenel (coordonatorul filialei „Pamfil Șeicaru/Buzău” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Francisco Stoica (membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), Pr. Laurențiu Turcu (vicepreședinte al Societății Culturale Apollon – România), Valentina Bucur (publicistă, membră a redacției ziarului Opinia din Buzău) Pr. Prof. Mihail Milea (membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniunii Scriitorilor din România), Prof. Dr. Gina Miriam Agapie (membră a Ligii Scriitorilor din România).
 
Prezenți la eveniment au fost și Valeriu Baban (șef al Direcției Generale a Învățământului din Cahul, Republica Moldova) și Viorica Mladinov (director la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Cahul, Republica Moldova), însoțită de cadre didactice de la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Cahul, Republica Moldova.




Gazdă pentru cea de-a doua parte a întâlnirii a fost Elena Căpățînă, care i-a prezentat pe toți invitații, apoi a vorbit despre mica scriitoare, oferindu-i, în semn de apreciere, un trandafir și un îngeraș, semn de carte, „care să te călăuzească în tot ceea ce vei face pe mai departe”.

Apoi Tudor Cicu a rostit câteva cuvinte despre cartea elevei de doar 14 ani, spunând că este al doilea volum scris de aceasta la care realizează o recenzie: „Victoria-Maria Pripon îmbracă ușor aura unor micropeme moralizatoare ce încorporează reflecții care-i deschid calea spre tâlcuri întrezărite ( Am căutat emoții/ Care depășesc limitele/ Lumii noastre), adevăruri și frânturi de gânduri din lumea imaginației sale, într-un stil concis și frumos, uneori înrudit cu proverbul, maxima, cugetarea sau vorba cu tâlc: Înăuntrul pădurii/ Este o zi următoare. Ea știe că în fiecare dintre noi este un mic Don Quijote în lupta cu cuvântul, ca și lupta lui cu morile de vânt. Dacă ne-am întoarce la confesiunea iscusitului cavaler al lui Cervantes, am crede că tot ceea ce se săvârșește sub ochii îndeletnicirilor celui care scrie nu ar trebui să pară neapărat o cutezanță nemaipomenită”.

A luat cuvântul pr. Mihail Milea, care a spus că familia este cea mai importantă și că trebuie să susțină „un înger printre noi, cu noi și pentru noi”. De asemenea, a îndemnat-o pe autoare să continue să studieze limbile străine și, pe ceilalți copii prezenți, să citească.

Pr. Laurențiu Turcu a felicitat-o pe Victoria-Maria Pripon pentru lansarea volumului „Vanitas” și i-a înmânat Premiul Special al revistei Apollon, obținut la Simpozionul Internațional de Cultură și Spiritualitate „Dimitrie Cantemir – promotor al umanismului șu preiluminismului românesc din secolele XVII-XVIII”, organizat de Universitatea de Stat din Republica Moldova, Societatea Culturală Apollon – România și Academia Internațională de Literatură și Artă.

Victoria Maria Pripon și-a prezentat activitatea literară, menționând lansarea volumelor „Vanitas” și „Atrium” (volumele de autor cu numerele cinci, respectiv șase) la Târgul de Carte „Gaudeamus” din București.

În final, domnul Valeriu Baban, Șef al Direcției Generale a Învățământului din Cahul, Republica Moldova, a adresat o invitație Victoriei-Maria Pripon și părinților ei de a face o lansare de carte și în Cahul. Elena Căpățînă a dorit să le mulțumească invitaților pentru prezență și pentru frumoasele cuvinte adresate tinerei poete. Sincere felicitări și mult succes i-au urat toți scriitorii, ziariștii, oamenii de cultură, profesorii și elevii prezenți.

Prof. Alina Ane-Maria Pripon,
Membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii