Ticker

6/recent/ticker-posts

Apel pentru scriitori: Proiectul european CELA deschide înscrierile pentru participanți români

 


Proiectul european CELA – Connecting Emerging Literary Artists, desfășurat cu participarea partenerilor români Muzeul Național al Literaturii Române Iași / FILIT, AER – Asociația Editorilor din România și ARTLIT – Asociația Română a Traducătorilor Literari, invită scriitorii de limba română aflați la început de carieră să se alăture acestui proiect de amploare.

CELA – Connecting Emerging Literary Artists (CELA) este un proiect finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu o durată de patru ani, adresat traducătorilor literari și scriitorilor aflați la început de drum din 11 țări europene (10 limbi). Participanții vor beneficia de formare și promovare printr-un program complex ce include masterclass-uri, traduceri, mentorat, prezentări și întâlniri de networking cu întreaga echipă europeană.

Pentru cea de-a treia ediție a proiectului CELA, sunt căutați 3 scriitori la început de drum, care vor fi implicați în perioada septembrie 2024 – decembrie 2025.

Ce oferă proiectul CELA:

- Traducerea unui fragment din cel mai recent volum în 10 limbi europene;
- Publicarea fragmentului tradus pe site-ul CELA și pe alte platforme literare europene;
- 2 masterclass-uri internaționale online pe teme relevante pentru formarea profesională;
- Program de mentorat;
- Portofoliu de prezentare – fotografie profesionistă și scurtă biografie;
- 1 întâlnire de lucru cu echipa națională a proiectului în Iași, România;
- 1 întâlnire de lucru în Torino, Italia (29 ianuarie – 2 februarie 2025);
- Participarea, împreună cu traducătorul, la un festival de literatură într-una din țările partenere în proiect;
- Acces la o comunitate internațională de peste 300 de scriitori, traducători și organizații literare din Europa.

Ce se cere candidaților:

- Să fie autori de lucrări de proză (ficțiune și non-ficțiune) în limba română;
- Să fi publicat minimum 1 și maximum 3 lucrări de proză la o editură națională recunoscută;
- Să nu fi avut lucrările publicate traduse în mai mult de o limbă străină din cele participante în proiect;
- Să fi urmat, de preferință, cursuri de literatură și/sau scriere literară și să dețină abilități de scriere, experiență și expertiză în acest sens;

Disponibilitatea de a acorda prioritate participării în cadrul proiectului, de a aloca timp activităților prezentate și de a menține comunicarea cu organizațiile partenere și ceilalți participanți (limba de comunicare în proiect este limba engleză).

Participarea la proiect nu presupune costuri, însă implică îndatoriri. CELA acoperă costurile de călătorie, cazare și masă pentru activitățile cu prezență fizică.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 24 mai 2024. Candidaturile trebuie trimise la adresa muzeul.literaturii@gmail.com, însoțite de CV-ul relevant, o scrisoare de motivație și un fragment din cea mai recentă lucrare de proză în limba română.

Pentru întrebări sau lămuriri suplimentare, vă rugăm să contactați organizatorii la adresa muzeul.literaturii@gmail.com sau să consultați site-ul www.filit-iasi.ro.

Realizarea proiectului este posibilă datorită eforturilor și colaborării organizațiilor partenere implicate. Așteptăm cu interes candidaturile scriitorilor pasionați și talentați care doresc să-și dezvolte cariera literară la nivel european.




Trimiteți un comentariu

0 Comentarii