Ticker

6/recent/ticker-posts

A trãi exclusiv prin literaturã ...

Virgil ANDRONESCU

Cunosc câţiva scriitori importanţi din Brãila şi din ţarã, dar pe niciunul nu l-am auzit vreodatã spunând cã trãieşte exclusiv din cãrţile de literaturã scrise şi publicate, ci din contrã: atunci când vine vorba de a publica o carte trebuie sã-şi ... cotrobãie adânc prin buzunare. Ori sã alerge, din uşã în uşã pe la dughenele aşa-zis capitaliste dupã vreo sponsorizare de la vreun patron cu ceva inteligenţã, stare financiarã bunã şi dare de mânã.

Am început sã scriu acest scurt articol gândindu-mã la un personaj de prin urbea Brãilei care, cicã, s-a lãsat de meserie, tot în domeniul scrisului, pentru a-şi câştiga traiul exclusiv din literaturã. Dupã cum se ştie, doar câţiva scriitori români trãiesc la ora actualã exclusiv din scriitura literarã. Oricum, scriitorul despre care este vorba, dã dovadã de un mare curaj şi de o puternicã dorinţã de a demonstra cã este posibil sã se poatã...

Pe unii dintre scriitorii români consacraţi îi vãd destul de des pe ecranul televizorului şi aceasta mã duce cu gândul cã din emisiunile tv sunt posibile câştiguri bãneşti considerabile. Şi am mai observat cã şi sau mai ales, în breasla scriitoriceascã s-au creat tabere, bisericuţe, gãşti pe diverse principii şi apartenenþe neortodoxe, mai ales politice.

Sunt scriitori buni şi foarte buni, membri U.S.R. sau nu, care ar duce o viaţã de subzistenţã dacã nu ar avea şi un venit din alte munci - minimumul pentru un trãi aproape de normal. Sã trãieşti exclusiv din literaturã rãmâne pe mai departe doar un vis frumos, o cutezanţã, un deziderat al oricãrui scriitor confirmat de publicul cititor cât şi de critica de specialitate!

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii