Ticker

6/recent/ticker-posts

TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ȘENDRENI, JUDEŢUL GALAȚI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi,propune publicului gălățean în luna mai a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii,prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ȘENDRENI, JUDEŢUL GALAȚI.

Tezaurul din obiecte de podoabă confecționate din argint a fost descoperit în anii 1938-1939, cu prilejul lucrărilor agricole de pe teritoriul comunei Şendreni. Datat în cea de a doua jumătate a secolului alXV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, tezaurul cuprinde un număr de 14 piese, diferite ca formă şi mărime, lucrate cu multă îndemânare şi simţestetic, ornamentate cu filigran, încrustaţii de sticle albastre,verzi şi protuberanţe piramidale, alcătuite din granule sferice. În componența tezaurului se găsesc patru cercei, dintre care doi identici ca mărime, formă şi decor; unul de alt tip, ceva mai mic şi altul de formă semilunară; o broşă de forma unei rozete,în stare fragmentară; opt butoni ornamentali, semisferoidali,probabil de la cercei sau de la veşminte, prevăzuţi fiecare cu câte un pandantiv din tablă oval-circulară, precum și o teacă de forma unui papuc miniatură - ne informeaza muzeograful Costel Ilie. 

Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 - 31 mai 2016, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Biroul Relații publice,
Nicoleta Gheorghe

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii