TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ȘENDRENI, JUDEŢUL GALAȚI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi,propune publicului gălățean în luna mai a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii,prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ȘENDRENI, JUDEŢUL GALAȚI.

Tezaurul din obiecte de podoabă confecționate din argint a fost descoperit în anii 1938-1939, cu prilejul lucrărilor agricole de pe teritoriul comunei Şendreni. Datat în cea de a doua jumătate a secolului alXV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, tezaurul cuprinde un număr de 14 piese, diferite ca formă şi mărime, lucrate cu multă îndemânare şi simţestetic, ornamentate cu filigran, încrustaţii de sticle albastre,verzi şi protuberanţe piramidale, alcătuite din granule sferice. În componența tezaurului se găsesc patru cercei, dintre care doi identici ca mărime, formă şi decor; unul de alt tip, ceva mai mic şi altul de formă semilunară; o broşă de forma unei rozete,în stare fragmentară; opt butoni ornamentali, semisferoidali,probabil de la cercei sau de la veşminte, prevăzuţi fiecare cu câte un pandantiv din tablă oval-circulară, precum și o teacă de forma unui papuc miniatură - ne informeaza muzeograful Costel Ilie. 

Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 - 31 mai 2016, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

Biroul Relații publice,
Nicoleta Gheorghe
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Litera 13 pe retele sociale

Promo II

Postari populare

Etichete

Arhiva

Promo III

Contribuie

Litera 13 este o revistă literară deschisă oricăror colaboratori. Așteptăm opiniile și creațiile dumneavoastră pe adresa noastră de email. Cele mai bune vor fi publicate!

Turism Macin

Carti

Puteți trimite cărțile dumneavoastră pentru semnal sau cronici pe adresa redacției.