EXPONATUL LUNII: CĂMAȘĂ DE ZALE

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna august a.c., în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: CĂMAȘĂ DE ZALE.
Cămășile de zale reprezintă un tip de armură construită din inele metalice care se pot mișca între ele, fiind mai flexibile decât alte tipuri de apărare individuală construite din plăci metalice.

Bunul muzeistic expus face parte din colecția Arme și uniforme militare a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați și este datat cafiind cel mai probabil, din a doua jumătate a secolului al XIV-lea și prima jumătate a secolului al XV-lea. Având o greutate de 7 kg, cămaşa de zale este deschisă la piept, nu are mâneci, are un guleraș și despicată la spate, în trei puncte.

Echipamentul defensiv realizat din inele metalice precum cămaşa de zale a fost folosit pe teritoriul nostru pe tot parcursul perioadei medievale fiind tipul favorit de protecție individuală al moldovenilor, și nu numai, până în secolul al XVI-lea când datorită proliferării tot mai pregnante a armelor de foc își va pierde, în totalitate, utilitatea.

Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Maria Magdalena Tuluș, poate fi vizitată la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, în perioada 3 – 30 august 2016, de miercuri până duminică,între orele 10 – 18.  

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Litera 13 pe Facebook

Promo

interlink.ro%20

Postari populare

Etichete

Arhiva

Promo

watchshop.ro%20

Stiri din Braila

Contribuie

Litera 13 este o revistă literară deschisă oricăror colaboratori. Așteptăm opiniile și creațiile dumneavoastră pe adresa noastră de email. Cele mai bune vor fi publicate!