Ticker

6/recent/ticker-posts

Cuceri-voi pentru tine tot pământul

Virgil ANDRONESCU

de la stânga la dreapta Toni Marțian, Valentin Popa,
Zeno Halupa, Mihai Vintilă, Dragoș Adrian Neagu

A venit si ziua de 14 noiembrie 2016 când la Biblioteca Judeţeană Panait Istrati din Brăila a avut loc lansarea volumului de aforisme Veninos – Serafimizare de Zeno Halupa.Evenimentul a fost moderat de Dragoş Adrian Neagu, directorul bibliotecii, iar cartea de debut a tânărului aforist a fost prezentată de profesorul Toni Marţian, profesorul Valentin Popa şi Mihai Vintilă. Volumul cu pricina incită creierul, sensibilizează inima şi surprinde cititorul prin francheţe şi dezinvoltură. Cartea a apărut la Editura PIM din Iași, în condiții excelente, coperțile și tehnoredactarea fiind realizate de Virgil Andronescu, iar grafica interioară aparținând soției autorului, Cristina-Georgeta Halupa.

Aforistul s-a prezentat, cu oarece emotii, în fața publicului brăilean și a făcut-o cu un debut editorial extrem de rar întâlnit la Brăila. Născut la 4 noiembrie 1987 la Brăila Zeno Halupa este și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna din Sibiu. Este membru al Mișcării Literare Litera13 din Brăila, membru al Cenaclului Literar Panait Istrati și al Cenaclului Literar Casa Speranței, ambele din Brăila.

A debutat în Revista Litera 13, nr. 2, din aprilie 2015 și este inclus în antologia colectivă Muguri de catifea, Editura Betta, Bucuresti, 2015. Într-o cultură brăileană dominată de poezie și proză, Zeno Halupa este singurul aforist al cetății, la ora actuală. Aduce o notă de originalitate, prin filosofie. Fiind vorba despre o specie literară deosebit de rar întâlnită în literatura de azi. Trebuie să amintesc că aforismul este un enunț concis, expresiv şi memorabil care conţine o cugetare, un gând adînc sau o părere cu privire la viaţă, cu aplicabilitate relativ generală.

Autorul volumului Veninos - Serafimizare a sensibilizat publicul prezent încă de la primele exemple citate din volum, demonstrând astfel că aforismele sale au de-a face cu generoase şi profunde cugetări.

Interesante și de substanță au fost prezentările făcute. Astfel Toni Marțian afirmă: Scrierile lui Zeno Halupa îl poartă pe cititor într-o atmosferă densă, şocantă, în care scorpionii, veninul, moartea, ghilotina, ştreangul, viermii sunt prezenţe laitmotiv. Acestea au însă menirea să şocheze, să trezească sufletul mort, sufletul omului care se hrăneşte cu аnea saducheilor, adică a acelora care nu cred în înviere, care-şi trăiesc viaţa acum, şi, pentru că o consideră singura, o trăiesc oricum. Nu în ultimul rând, la autor se evidenţiază capacitatea de a lucra cu metafora, mijlocul prin care o idee, o trăire incită pe cititor, deschizându-i orizonturi largi de interpretare, după cum reiese din aceste două aforisme: Moartea este călăul care iese din spelunca noastră viscerală, pentru a ne împinge oasele în afara trupului său, pe linia aceleiaşi idei: Voi învinge viaţa, deoarece voi muri. Voi învinge moartea, deoarece voi învia. Voi învinge până şi învierea, deoarece n-am trăit murind. 

Autorul Zeno Halupa, în cadrul lansării cărţii sale a subliniat că: Nu mă voi coborî niciodată din turnul meu de fildeș (...) şi cum se poate, precum Kierkegaard, ca atunci când sufăr să împart un secret comun cu Dumnezeu.

Alături de Zeno Halupa, aflat la debutul editorial, au fost prezenți fratele acestuia poetul Alexandru Halupa, soţia și fiica lui, jurnalista Tudorița Tarniță, scriitorul și gazetarul Virgil Matei, epigramista Stela Șerbu Răducan, Angela Burtea şi alți colegi cenacliști și membrii ai Mișcării Literare Litera13. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite cu mare drag de către autor.

Litera 13, nr.9 , ianuarie 2017, p.5

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii