Ticker

6/recent/ticker-posts

Gloomy Sunday - cântecul sinucigașilor

Zeno HALUPA

Faimosul cântec Gloomy Sunday poate fi catalogat drept o dovadă a ceea ce înseamnă un moment de genialitate dus pe cele mai înalte culmi ale imprevizibilului. Macabra poveste își are rădăcinile în Ungaria anului 1933, când Resz ӧ Seress încearcă să se afirme ca muzician de renume. Eșecul profesional, urmat de cel sentimental (este părăsit de iubită), contribuie la o deziluzie totală a tânărului compozitor ungur. Și, după cum susține legenda, într-o seară mohorâtă de duminică, doborât de toate nereușitele sale, începe să compună o melodie foarte tristă, căreia i-a pus titlul Szomorú Vasárnap (în traducere Duminica mohorâtă). Versurile îi aparțineau lui Javor Laszlo.

Prima tentativă de a face publică lucrarea se dovedește un fiasco, întrucât are un ritm și o melodicitate foarte deprimante, după cum aprecia un critic al vremii. Deși prin acest refuz primește o nouă lovitură în cariera profesională, el nu renunță, cântecul ajungând să fie difuzat în mai multe orașe importante. Bineînțeles, Seress ajunge faimos, așa cum dorise toată viața. Nimic neobișnuit sau macabru până aici, doar că, odată cu difuzarea cântecului la radio, încep să fie înregistrate multe sinucideri. Prima victimă a piesei este consemnată în anul 1936, atunci când ungurul Joseph Keller s-a sinucis, scriind, pe un bilețel Gloomy Sunday. Anii următori aduc un nou val de sinucideri ce poartă amprenta operei lui Seress. În Berlin, un tânăr a angajat o trupă să-i cânte Duminica mohorâtă, apoi a mers acasă și s-a împușcat în cap cu un revolver. Înainte de gestul fatal, tânărul a mărturisit că melodia l-a deprimat atât de mult, încât nu a mai putut s-o uite. O săptămână mai târziu, tot în Berlin, o tânără a fost găsită spânzurată în apartamentul său. Spre mirarea tuturor, poliția a găsit o copie a versurilor cântecului în dormitorul acesteia. Apoi, după două zile, o secretară din New York s-a gazat, cerând ca Duminica mohorâtă să-i fie cântată la funeralii.

După câteva săptămâni, un alt newyorkez, pianist amator, în vârstă de 82 de ani, se aruncă de la etajul șapte, imediat după ce a cântat la pian... Gloomy Sunday! Tot în această perioadă, un adolescent din Roma a auzit din întâmplare piesa lui Seress. Câteva momente mai târziu, el decide să se arunce de pe pod, act ce îi produce decesul. Numărul exact al sinuciderilor nu se știe cu exactitate, dar se vehiculează mai mult de o sută de cazuri. La început, postul B.B.C. a lansat varianta instrumentală, apoi și cu versuri, dar lucrurile s-au schimbat rapid, datorită unui articol din presa londoneză, ce aducea în prim-plan o femeie care asculta întruna și la volum tare Duminica mohorâtă. La un moment dat, discul s-a blocat și a redat la nesfârșit același fragment. Enervați, dar și speriați, vecinii au început să bată la ușa femeii, pentru a lămuri problema, însă aceasta nu răspundea. Spărgând ușa, au găsit-o pe femeie moartă în fotoliu, după ce s-a constatat că luase o supradoză de somnifere.Acest incident a convins B.B.C.-ul să interzică difuzarea melodiei la radio.

În ceea ce privește iubita artistului, sursa de inspirație a piesei, ea s-a otrăvit. Lângă ea a fost găsită o copie a Duminicii mohorâte! Nici Seress nu a avut un sfârșit mai fericit. În anul 1968, el decide, în urma unei vieți zbuciumate și devastate de neajunsuri, să se arunce în gol de pe o clădire din Budapesta. Deși a supraviețuit căzăturii, Seress se sinucide în spital, folosind o sârmă ce-i susținea piciorul în ghips. Zvonurile, neconfirmate oficial, leagă sinuciderea acestuia de neputința de a mai compune ceva la fel de impunător precum marele succes.

Venirea celui de-Al Doilea Război Mondial a așternut tăcerea peste faimosul cântec provocator de sinucideri, problemele cauzate de naziști în Europa dovedindu-se mai importante decât acest presupus cântec al sinucigașilor.

publicat in Litera 13 nr 12.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii