Ticker

6/recent/ticker-posts

Literatura dum-dum











Mihai VINTILĂ 

Anul trecut, pe 24 mai, s-a stins dramaturgul Ion Bălan cel care a ajutat necondiționat, cu trup și suflet, revista Litera 13 și care a încurajat Mișcarea Litera 13 încă de la primii săi pași. Avea domnul Bălan o vorbă pe care tot ne-o spunea mie și colegilor de mișcare - dum-dum. Pornită de la glonțul care explodează la impact, literatura dum-dum trebuie să explodeze la contactul cu cititorul, să îi miște conștiința, să îi schimbe optica asupra vieții, să îl facă să iasă din confortul său psihic și să își pună întrebări.

Când o poezie sau un material era foarte bun era automat etichetat ca dum-dum de domnul Bălan. Astăzi, cred că putem spune, că ne-am consolidat atât ca mișcare literară cât și ca revistă. Avem din când în când și materiale dum-dum iar Litera 13 este locul unde neam manifestat cu adevărat în această direcție.

Prin Alexandru Halupa am împușcat cu metafore dum-dum tipul insipid de poezie optzecistă care ne-a sufocat până la asfixiere, prin Virgil Andronescu durerea a primit laturi literare de un dum-dum sufletesc, prin Alexandru Costin Tudor dum-dum-ul s-a manifestat în noi idei literare și abordări ieșite din tiparul clasic, prin Zeno Halupa aforismul dum-dum a țintit platitudinile vândute azi drept mari idei sau cugetări, prin creațiile mele cred că am țintit cu poezii dum-dum
mizeria și prostia unui oraș care, deși decăzut, încă se mai crede farul luminos al Europei, prin Codruța Tudoriu poezia cu mai multe fețe și intertexte a țintit cu gloanțe literare dum-dum platitudinile premiate de Uniunea Scriitorilor.

Am încercat să facem o literatură dum-dum. Nu scriem doar să ne vedem numele pe o foaie de gazetă, să colecționăm ISBN-uri pe care să le folosim apoi pentru a intra într-o uniune scriitoricească mâncată de molii și plină de venetici literari fără pic de talent care au alergat după pensii nemuncite.

Noi scriem pentru a mișca suflete! Dum-dum!

editorila Litera 13, nr 15/2018

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii