Ticker

6/recent/ticker-posts

DUNĂREA, PUNTE DE LEGĂTURĂ. ÎNTRE OCCIDENTUL ȘI ORIENTUL EUROPEAN

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu domnul Doru Tătar, colecționar vă invită vineri, 28 iunie 2019, ora 1200, la vernisajul expoziţiei temporare „DUNĂREA, PUNTE DE LEGĂTURĂ ÎNTRE OCCIDENTUL ȘI ORIENTUL EUROPEAN” dedicată Zilei Internaţionale a Dunării (29 iunie).

„De-a lungul timpului, nevoia de orientare i-a determinat pe călători să realizeze planuri, hărți sau jurnale de călătorii cu detalii despre popoare, state, localități, cursuri de apă și diferite forme de relief. Toate acestea erau ca un "echivalent al vechiului…reflectând realități istorice insuficient cunoscute astăzi"

Dunărea a fost divinizată încă din antichitate, cunoscută fiind ca "Fluviu Rege", considerându-se că "avea darul de a spăla de păcate", străbătând Europa de la Apus la Răsărit, polarizând aproape toate neamurile continentului nostru. Pentru români, Dunărea a fost ca o binecuvântare cerească, iar destinul neamului nostru a fost strâns legat de ea.

Din antichitate până în epoca modernă, Dunărea a fost scena în care actorii din întreaga lume și-au dat întâlnire pentru a rezolva probleme de ordin politic, economic, militar sau cultural.

Dunărea a fost în centrul atenţiei Marilor Puteri europene cu precădere după anul 1856, când se înfiinţează Comisia Europeană a Dunării, cu sediul la Galaţi. Se dorea, aşa cum stipulau art. 16-18 din Tratatul de Pace de la Paris din 30 martie 1856, ca prin acest organism european să se rezolve o situaţie tehnică privind navigaţia pe Dunărea maritimă până la Marea Neagră. Încetul cu încetul acest aspect tehnic a fost înlocuit cu unul politico-economic, iar Comisia Europeană a Dunării trebuia să fie apărătoarea intereselor comerciale ale naţiunilor riverane Dunării, fluviu ce străbate şapte state şi trei capitale europene. Ca români, trebuie să fim conştienţi că "întreaga regiune a fluviului Dunărea, ne este tot atât de preţioasă ca Rinul, Germaniei; Neva, Rusiei; ca Bosforul Sultanilor(…). Sulina, Galaţi, Brăila, Severinul sunt perle tot atât de preţioase dezvoltării şi existenţei românilor, ca Suezul, Malta, Gibraltarul…, celui mai vast imperiu al mărilor şi uscatului".  (director, prof. Cristian - Dragoș Căldăraru)”

Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii