Ticker

6/recent/ticker-posts

Vernisaj expoziție: CĂMAŞA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ.TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE


Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în colaborare cu Şezătoare Galaţi, vă invită vineri, 28 iunie 2019, ora 12,30, la vernisajul expoziţiei temporare „CĂMAŞA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ. TRADIŢIE ŞI CONTINUITATE” dedicată Zilei Internaţionale a Dunării.

Cămaşa tradiţională românească, parte integrantă a costumului naţional, ocupă un loc de cinste în cataloagele de artă populară românească. Bazându-se pe o veche moştenire materială şi spirituală, cămaşa populară, abordează o multitudine de variante, de o bogăţie şi o frumuseţe, incontestabile.

Expoziţia, propune o paralelă între vechi şi nou, între ce a reprezentat odinioară cămaşa tradiţională şi încercările actuale de redare a ei, în forme cât mai apropiate de cele autentice.

Cei interesaţi pot identifica, atât pe cămăşile din patrimoniul muzeului nostru cât și pe cele realizate în cadrul Şezătorii Galaţi, câteva tipuri specifice de executare, modalităţi de croială precum şi diverse câmpuri decorative, formate din motive tradiţionale, ce se înscriu în grupele mari de motive ornamentale, regăsite pe cusături şi ţesături, în general. (muzeograf Ionela Daniela Antohe)

Evenimentul se va desfășura la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii