Ticker

6/recent/ticker-posts

”LITERA 13” DIN BRĂILA ESTE ....LA ÎNĂLȚIME!

Valeriu Ion GAGIULESCU

”La început a fost Cuvântul....! ” Și am ales acest text biblic cu care se deschide Evanghelia după Ioan pentru a evidenția importanța harului prin care Creatorul a dat și Omului posibilitatea de a judeca și de a comunica.

”LOGOS” fiind explicat în DEX ca similar cu noțiunile de : ”Cuvânt, Idee, Rațiune,Ordine, Discurs ” , sper să nu apară ciudat nimănui când o să afle că, la început, am ”cuvântat” către Virgil Andronescu dându-i acestuia ”ideea” de a-l contacta pe George Baciu pentru ca să ” raționeze” amândoi dacă ar fi în ”ordine” să înceapă un ”discurs” profitabil reciproc și, respectiv, ”erga omnes”.

Cine este, însă, George Baciu?! Ei bine, domnia sa, profesor doctor în Istorie și Filosofie, conduce în prezent mișcarea literar-cultural-artistică denumită ”GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE SEARĂ ” din Curtea de Argeș , în fapt fiind continuatoarea ”CLUBULUI IUBITORILOR DE CULTURĂ”, fondat, din 2007, de către Academicianul Gheorghe Păun, savant , emul a lui Solomon Marcus și redactor șef al prestigioasei reviste de înaltă ținută intelectuală ” Curtea de la Arges”.

Respectiva mișcare literară pomenită are statornicit obiceiul ca în fiecare a doua zi de Miercuri, a fiecărei luni, la orele 16, să-și convoace simpatizanții la întâlniri cu variate și atrăgătoare tematici. De câțiva ani, locul desfășurărilor activității este CERCUL MILITAR din Curtea de Argeș. Impecabila gazdă este domnul colonel (rtg) Laurențiu Domnișoru, președintele Filialei Județene POSADA, Argeș, a cadrelor militare în rezervă sau în retragere.

Așa fiind, în ziua de 10 iulie 2019, după ce le-am luat consimțământul și le-am sugerat să-și facă și testamentul, i-am îmbarcat în bolidul meu Matiz și am purces să "decolăm" spre destinație. Timpul ne-a permis să vizităm împrejurimile celebre: Barajul Vidraru, Hidrocentrala Argeș, Fântâna lui Manole, Mânăstirea Curtea de Argeș, Noua Necropolă Regală, orașul în sine cât și alte frumuseți și locuri de vis.

Firea neastâmpărată și talentul de necontestat al ziaristului, foto-reporter, i-a permis astfel lui Virgil Andronescu să imortalizeze, cu mijloace tehnice moderne, crâmpeie din respectiva aventură. Venind apoi ora întâlnirii, am avut ocazia să constatăm că ceea ce se anunța a fi obișnuitul cenaclu literar s-a transformat într-un adevărat spectacol. Pentru că, de această dată, invitații de onoare au fost reprezentați ai unor asociații similare din județele Vâlcea și Olt.

Pentru că, foarte recent, a luat ființă ARGEVILO!

Un grup organizat care reunește nume de renume din Argeș, Vâlcea și Olt! Unirea face puterea! Organizația a editat și a lansat și o revistă ”SUFLET ROMÂNESC”.

Câte un exemplar din primul număr ( în a două ediție ) a și fost distribuit participanților de către domnul GEORGE ROTARU! Acesta, istoric, vexicolog și heraldist, inventator, scriitor, titular a două reputate edituri și tipografii, om de afaceri și mare filantrop, a punctat importanța momentului mai ales în considerarea faptului că acțiunea este circumscrisă proiectului . ”Satul , leagăn de suflet românesc”!

Semnificativă a fost, astfel, întâlnirea cu ALEXANDRU ILINCA, ultimul opincar autentic din Oltenia. Acesta a făcut demonstrații de confecționare, pe viu, și a amintit că a reușit ”să încalțe” cu opinca neaoșă multe personalități naționale și străine, printre care și pe Prințul Charles a Regatului Unit! A uimit, apoi, auditoriul dl. Mitroiescu din Drăgănești-Olt cu interpretarea cântecelor vechi la drâmbă și la tâlv.

Cântecele populare, în interpretarea lui Pandele Jianu și a Tatianei Mărcoianu, au fost aplaudate îndelung.

Ligia Diaconescu, poetă formată în România dar stabilită în Canada unde a fondat editura STARPRESS CANADA, a recitat din creații sale emoționând mai ales prin dorul de România, prin dorul de sat, de casă și de strămoși.

Prelegerea domnului profesor Constantin Voiculescu, decan de vârstă al Clubului, despre personalitatea patriotului Nicolae Bălcescu, a fost, ca întotdeauna, de o ținută prestigioasă dar a lăsat un gust amar tuturor atunci când a punctat faptul că pe niciun post TV din țară și în nici un organ de presă important nu s-a consemnat evenimentul scurgerii celor două decenii de la nașterea lui Bălcescu ! ”A primat, ca de obicei, ”importanța” festivalului de rock de la Mare!!!” a concis plin de tristețe, reputatul critic literar.

După ce în prealabil, domnul Virgil Andronescu, a dăruit noilor săi prieteni de suflet, câteva numere din arhiva Revistei ”LITERA 13” și a detaliat public scopurile, activitatea și rezultatele Mișcării, în cel de-al cincilea an de existență a venit, în fine, momentul său de glorie! I s-a înmânat festiv, ca invitat de onoare, un anume înscris, redactat special în manieră arhaică, potrivit căruia va fi oricând bine venit la Curtea Domnească de aici! Drept recunoștință, reprezentantul Mișcării de avangardă Brăilene a recitat, în încheiere, una dintre poeziile sale.

Ce credeți că a ales?! A ales să rostească, în fața unui număr mare de teologi reputați și de alte cinstite fețe bisericești prezente, tocmai ” blasfemia” referitoare la...sinuciderea lui Adam, cel văduvit de o coastă degeaba... pentru că Ea, de fapt, tocmai lepădase șarpele din a cărui piele își trăsese niște pantofi!!!

Că i-a șocat, că nu i-or fi șocat, oamenii, de, educați, tot l-au aplaudat. Important este că cei care se pricep la ”chestii” d-astea au ciulit urechile și l-au abordat pentru a căuta să rămână în legătură!


Dar cel mai important rămâne faptul că, prin reprezentant, LITERA 13 a ajuns la înălțime! A adus aerul bălților și câmpiilor Brăilene să împrospăteze aerul tare al înălțimilor Argeșene! Pentru conformitate cu cele petrecute semnează ”șoferul de serviciu” Valeriu Ion Găgiulescu, membru de suflet al ambelor Mișcări literare și culturale!

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Amendă onorabilă pentru o greșeală impardonabilă ! Păi...bre....DOUĂ SECOLE au trecut de atunci, de când a intrat în veșnicie PATRIOTUL ! Nu două decenii cum am scris...fi-mi-ar graba să-mi fie de râs !

    RăspundețiȘtergere