Ticker

6/recent/ticker-posts

Petre CRĂCIUN despre GAUDEAMUS 2019 - Este o ediție rușinoasă, care a dus la dispriția de la târg a multor edituri mici

În această seară s-a încheiat o nouă ediție a Târgului de carte Gaudeamus. Este o ediție rușinoasă, care a dus la dispriția de la târg a multor edituri mici, care nu și-au permis să plătească tariful de 75 de euro/mp (plus TVA) , indiferent de locul de amplasare în imensul pavilion B2.

Mutarea târgului din Pavilionul central în B2 s-a făcut strict în favoarea marilor edituri care nu se mai mulțumeau cu 300 mp. În B2 au obținut 500 de mp, pentru care au plătit 55 euro/mp, deși au obținut spații cu expunere maximă, chiar la intrare. Noi, micile edituri, care abia ne-am permis 6 mp, am fost obligați să acceptăm standuri la capătul hangarului, unde nu ajunge nimeni. Adică am plătit mai mult pe mp decât marile edituri pe care le găseai imediat ce treceai de singura intrare.

Este inechitabil ceea ce se petrece. Am semnalat nemulțumirile noastre, dar nu cred ce se va face ceva. Suntem în faza în care micul capital editorial este înghițit de marele capital, fără să ținem cont de valoarea cărților și autorilor publicați. Valoarea nu interesează pe nimeni. Ceea ce primează sunt banii pentru publicitate, forța financiară, cointeresarea celor care se ocupă de promovarea în școli a acestor cărți. Iar cei care permit spălarea pe creier a copiilor, dependența de o singură ofertă editorială, vor trebui să se mai gândească dacă fac bine.

Chiar și așa, Editura Zorio a fost, probabil, singura mică editură pentru copii prezentă la această ediție a Târgului Gaudeamus. Am plătit 2543 lei pentru 6 mp. Cu 800 de lei mai mult față de anul trecut. Am fost amplasați la capătul hangarului. A plouat permanent peste cărțile noastre, pentru că izolația acestui costisitor pavilion este deficitară. Am organizat, așa mici cum suntem, două lansări de carte, cu public numeros, și o a altă întâlnire la stand, cu elevi veniți special pentru a se întâlni cu mine.

Am plătit factura din care vor trăi (bine) Radio România Actualități și Romexpo. Să le fie de bine!

România merge cu pași galopanți spre eliminarea diversității editoriale. Iar asta se petrece cu ajutorul celor care organizează acest târg de carte.
Vede cineva? Aude cineva? Și încă ceva: distribuie cineva?

Petre CRĂCIUN 

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii