Ticker

6/recent/ticker-posts

Lansarea volumului - Mercur sau Jurnal Comercial al Portului Brăilei, 1839-1840

Biblioteca Județeană „Panait Istrati" Brăila vă invită vineri, 20 decembrie 2019, ora 16, la lansarea volumului „Mercur sau Jurnal Comercial al Portului Brăilei, 1839-1840", ediție anastatică, transliterată și îngrijită de Ion Volcu și Aurel Furtună.

Prezintă:
Dr. Silviu Nedelcu,
Prof. dr. Ștefan Aftodor,
Conf. univ. dr. Corneliu Burada.
Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii.

Cartea reprezintă primul volum dintr-o ambițioasă lucrare de istorie locală, care își propune să aducă în atenția publicului primul ziar comercial din Brăila și din Principatele Române – „Mercur, Jurnal Comercial al Portului Brăilei". Considerată a fi cea mai bună foaie economică din Țara Românească, gazeta are o valoare culturală neprețuită, reflectând economia înfloritoare a urbei în urmă cu două secole. Textul original era scris cu caractere latine-chirilice, nu a fost ușor de transliterat în limba română, dar efortul a meritat în contextul în care în aceste zile sărbătorim 180 de ani de presă la Brăila.

Vă amintim că publicația a luat naștere pe 18 decembrie 1839 sub redacția profesorului Ioan Penescu și se adresa în special breslei negustorilor. Din 1841 apare şi în ediţie italiană, iar din 1842 apare în ediție bilingvă, româno–grecească. 

Evenimentul va avea loc la Sala Fănuș Neagu, et.3 la sediul Bibliotecii din Piața Poligon nr.4. Braila.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii