Ticker

6/recent/ticker-posts

Artista Anca Mureşan transformă Galeria ICR Veneţia în operă de artă

 

Artista Anca Mureşan expune, în perioada 20 august - 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia unde va crea, după principiul "work in progress", într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock şi Willem de Kooning) şi performance. Evenimentul este organizat de IRCCU Veneţia în parteneriat cu MARe/Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti.

Proiectul vizual de remodelare a spaţiului expoziţional, intitulat "Galleria come opera d'arte - Painting as Performance" ("Galeria ca operă de artă - Pictura ca Performance") va fi prezentat în cadrul vernisajului joi, 20 august 2020, ora 19.00, în prezenţa artistei şi a criticului de artă Enzo Santese. Anca Mureşan va include în labirintul expoziţiei sale de la IRCCU Veneţia şi contribuţiile punctuale a două tinere artiste din Bucureşti, integrate acţiunii sale picturale. Regina Ionescu (Ioana Ionescu) va intra în textura sonoră a labirintului galeriei cu lucrarea sa audio A Venezia, un itinerariu veneţian imaginar, intens senzorial, susurat, pipăit, şoptit. Desenele Virginiei Toma, riguros structurate în reţele care proliferează la infinit vor sugera fibrele labirintice ale vizualului, ca nişte fascicule formale invizibile care se interpun între ochi şi obiect pentru a alimenta viziunea.

Expoziţia se încadrează în strategia reprezentanţei ICR din Veneţia de promovare a artiştilor români care se înscriu în perimetrul tendinţelor înnoitoare de utilizare a celor mai moderne mijloace de comunicare pentru transmiterea eficientă a mesajului artistic. Într-un oraş în care, timp de şase luni, se derulează, o dată la doi ani, cele mai importante manifestări artistice din lume, care iau pulsul evoluţiei inventivităţii creatoare şi sensibilităţii colective în perceperea acestei evoluţii, IRCCU Veneţia consideră necesară afirmarea sistematică a valorilor plastice româneşti care se înscriu în mod creator în marele curent de îmbogăţire şi de revitalizare a artei cu noi forme expresive. Lucrările Ancăi Mureşan "vor fi generate" în expoziţie ca "work in progress", ceea ce va permite vizitatorilor să interacţioneze cu artista. Stilul său are o paletă expresivă largă, ce se întinde de la sugestiile post-impresioniste până la vivacitatea intervenţiilor neodadaiste ale unui Rauschenberg sau la concentrările conceptualiste ale lui Pistoletto.

Artista Anca Mureşan lucrează în Germania şi expune şi la Bucureşti. În ultimii doi ani a dezvoltat un proiect expoziţional unic - a pictat integral galeria H'art, în portofoliul căreia se află opera sa, şi unde expune de obicei. Spaţiul galeriei a devenit pictură - pereţii, plafonul, podeaua, biroul galeristului, uşile. Inspirată de această realizare de la Bucureşti, Anca Mureşan îşi propune o întreprindere similară în Galeria de artă a IRCCU Veneţia: aceea de a conferi spaţiului o calitate diferită, prin transformarea sa într-un fel de "şasiu" pentru lucrările sale (pe pânză şi hârtie, de mari dimensiuni), care se vor derula şi plia pe toate suprafeţele locului. Galeria va deveni, integral, un singur tablou. Expoziţia va fi o acţiune in situ: va transforma spaţiul în suport artistic neconvenţional, într-un spaţiu de creaţie necontenită, în care şi acţiunea de a picta, un fel de performance non-stop, va face parte din expunere.

Anca Mureşan (n. 1965) a absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti (1991) la clasa de pictură a profesorului Florin Mitroi.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii