BIDFF 2020 | Bucharest International Dance Film Festival

 

32 de scurtmetraje în competiţia Bucharest International Dance Film Festival 2020

- 21 de scurtmetraje, din zece ţări, au intrat în competiţia internaţională;

- şapte filme româneşti au fost selectate în competiţia naţională;

- patru filme scurte în cursa pentru premiul din secţiune competiţională dedicată musicalurilor;

- Juriul BIDFF 2020: artistul Farid Fairuz (RO), producătorul Patrice Nezan (FR) şi coregrafa Chrysanthi Badeka (GR);

Din cele 291 de producţii înscrise în cele trei secţiuni competiţionale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2020 - competiţia internaţională, cea naţională şi cea dedicată musicalurilor - au fost selectate 32 de scurtmetraje, din 14 ţări de pe întreg mapamondul.

Competiţia internaţională cuprinde secţiunile - Fictions and Frictions, Dances and Circumstances şi Bodies and Fluidities - ce includ 21 de filme, din zece ţări.

Din secţiunea Fictions and Frictions fac parte nouă filme de dans, din şase ţări, iar scurtmetrajele surprind oameni în căutarea locului potrivit, fie el mental, emoţional sau fizic. Indiferent că se întâlnesc într-un spaţiu real sau migrează pe teritorii virtuale, protagoniştii acestor călătorii oscilează jovial între ficţiune şi materialitate. Filmele din această secţiune a competiţiei dedicată scurtmetrajelor internaţionale se pot vedea pe 4 septembrie, de la 20:30, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

În cadrul secţiunii Dances and Circumstances, BIDFF prezintă, pentru prima oară, o selecţie de scurtmetraje în care se documentează dansul ca proces uman transformativ. Patru scurtmetraje din Hong Kong, Franţa, Israel şi SUA vorbesc afirmat şi critic despre dans ca necesitate, ca mod de viaţă. Cele patru filme documentare explorează diverse modalităţi de a înţelege, practica şi folosi dansul: pentru a ne aminti, pentru a transcende culturi şi limbaje, pentru a supravieţui. Scurtmetrajele acestei secţiuni din competiţia internaţională rulează pe 5 septembrie, de la 20:30, la Muzeul Ţăranului Român, în aer liber.

BIDFF a pregătit în ultima seară de festival o proiecţie de opt filme scurte, din şase ţări, care chestionează relaţia dintre putere şi intimitate, prezentând dansul şi corpul ca modalităţi instabile sau unificatoare. Secţiunea Bodies and Fluidities încearcă să răspundă unor întrebări dificile: Când devine dansul un mijloc de rezistenţă? Când se transformă într-o meditaţie asupra schimbărilor pe care timpul le imprimă corpurilor noastre? Cum tratăm cu umor un subiect atât de controversat precum obiectificarea corpului femeii? Vedem pe 6 septembrie, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Competiţia naţională reuneşte şapte filme de scurtmetraj românesc sub tematica Mazes and Gazes. Regizori şi coregrafi români problematizează corpul şi (ne)mişcarea, atingerea şi interacţiunea interumană, inclusiv noţiunea de realitate, aşa cum este ea înţeleasă în mod obişnuit. Cele şapte filme propun, într-o manieră eclectică şi detaşată, o reconfigurare a privirii asupra acestor subiecte atât de dezbătute, niciodată epuizate. Scurtmetrajele româneşti se văd pe 5 septembrie, de la 22:00, la Muzeul Ţăranului Român, în aer liber.

Lansată anul trecut, secţiunea competiţională dedicată musicalurilor avangardiste continuă şi în 2020, de data aceasta sub tematica Treats and Traps. Cele patru filme de scurtmetraj folosesc, cu umor, alimentele ca pretext pentru a vorbi despre atitudinile negative pe care le avem faţă de corpurile noastre, despre anxietatea socială cu care uneori ne confruntăm, despre modul nejustificat în care uneori ne ghidează aparenţele. Le vedem pe 4 septembrie, de la 22:30, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Juriul BIDFF 2020 va fi format din artistul Farid Fairuz (RO), producătorul Patrice Nezan (FR) şi coregrafa Chrysanthi Badeka (GR).

BIDFF recunoaşte excelenţa, noutatea şi discursul artistic curajos, oferind premii în valoare de 2000 de Euro. În Competiţia Internaţională şi în cursa pentru Trofeul Cel Mai Bun Film Internaţional au intrat 21 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab by Theo Nissim va oferi Marele Premiu, în valoare de 1000 euro, filmului care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului. Premiul pentru Cel Mai Bun Film Românesc, în valoare de 500 euro, este oferit de ADFR - Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, un premiu care continuă demersul festivalului de a susţine industria creativă locală. Premiul pentru Cel Mai Bun Musical, în valoare de 500 euro, oferit de Tangaj Dance, organizaţia fondatoare a festivalului, va fi acordat unuia dintre cele 4 scurtmetraje selectate anul acesta, în dorinţa de a promova noi formate de musical care abordează teme contemporane.

Proiecţiile BIDFF 2020 vor avea loc în aer liber la: Cinema Elvira Popesco şi Muzeul Ţăranului Român, iar bilete se pot achiziţiona prin Eventbook.

Scrieți un comentariu

Mai nouă Mai veche