Ticker

6/recent/ticker-posts

CENTRUL REPLIKA. dă replici realităților cotidiene

Într-o perioadă complicată pentru arta independentă din România, Centrul de Teatru Educațional Replika a conceput o serie de evenimente performative adaptate măsurilor de siguranță și protecție în vigoare.

Pe 1 octombrie, Centrul Replika își deschide stagiunea în mediul online cu Încuiați, un spectacol transformat în film, un film transformat în spectacol filmat, în regia Letei Popescu, pe textul Mariei Manolescu Borșa. În spectacol îi puteți vedea pe Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Silvana Negruțiu, Maria Cioclov. Scenografia a fost creată de Gabi Albu, sound design-ul a fost imaginat de Andrei Raicu, lighting design-ul de Radu Apostol, iar filmarea a fost realizată de Andreea Lăcătuș, Leta Popescu și Radu Apostol. Spectacolul surprinde un imperiu totalitar, în plină pandemie mușamalizată. La Parada Sănătății, fetița Ministrului Culturii spune: „împăratul tușește!”. Însă mulțimea nu-i dă dreptate copilului, iar fetița și părinții ei sunt ridicați și încuiați într-un loc secret. Părinții caută soluții de a se salva – inspirate și din natură, și din cultură – fără să știe că fata are o cameră ascunsă în „păpușe”. 

Următoarele evenimente găzduite de Centrul Replika, de data aceasta live, sunt proiecții de filme de scurt metraj, cu care v-am obișnuit în cadrul Platformelor de Artă Educațională. Dintre filmele pe care le puteți viziona, menționăm The Van, One Hundred and One, Lukas and the Aspies – explorări ale tensiunilor din relații de familie problematice, reflecții asupra integrării copiilor cu nevoi speciale într-o lume care le impune bornele normalității constrângătoare.

Tot în luna octombrie, vor fi programate două dintre cele mai longevive spectacole pe teme educaționale, care se joacă la Centrul Replika: Copii răi (de Mihaela Michailov, regia Alexandru Mihaescu, cu Katia Pascariu), o analiză a unei realități care revine constant, sub forme din ce în ce mai consternante în educația din România – bullying-ul.

Cel de-al doilea spectacol este Amintiri din epoca de școală (de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean) – o reflecție asupra lacunelor din sistemul educațional, confruntat permanent cu noi și noi schimbări. Spectacolele fac parte din stagiunea de teatru STEP, inițiată de asociația ADO, în parteneriat cu Replika. Stagiunea va cuprinde spectacole live și online.

Centrul Replika a pregătit pentru următoarele două luni o serie de întâlniri educaționale online, care pornesc de la problematicile abordate în spectacolul Limite (de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol, cu Mihaela Rădescu): presiunile părinților, integrarea copiilor cu nevoi speciale în școala de masă, hărțuirea profesorilor, accesul copiilor din medii defavorizate la o educație de calitate, luptele de putere dintr-un sistem educațional erodat de reforme de suprafață. În cadrul întâlnirilor, vor fi invitați specialiști  în domeniul educațional și cadre didactice. Întâlnirile vor fi moderate de Mihaela Michailov și Radu Apostol.

Seria de spectacole din proiectul Lectura ocupă școala va fi realizată online de echipa Centrului Replika și de actori și actrițe din sectorul independent. Textele sunt scrise de autoare și autori din România și din Franța.
Tot pentru a veni în sprijinul sectorului independent, Centrul Replika a transformat una dintre rezidențele sale într-un proiect dedicat special unui număr de 5 creatoare și creatori care colaborează, în cea mai mare parte, cu structuri independente: Alex Bălă, Paul Dunca, Valentina Zaharia, Vera Ion și Andreea Lăcătuș. Rezultatul proiectul va fi prezentat în a doua jumătate a lunii octombrie.

În lunile octombrie și noiembrie, trupa de teatru Brainstorming (formată din eleve și elevi ale/ai Colegiului Național Bilingv„George Coșbuc”) se află în rezidență la Centrul Replika și pregătește un spectacol pe tema multiplelor fațete ale violenței.

La începutul lunii noiembrie, Centrul Replika va difuza online trei spectacole-lectură pe texte germane contemporane, dedicate copiilor și adolescenților, în cadrul proiectului „365 de zile în Germania”, inițiat de asociația ARPAS.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.
În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii