Ticker

6/recent/ticker-posts

Noaptea Muzeelor, o abordare digitală în 14 noiembrie

În contextul actual determinat de pandemie și în situația în care s-au impus noi măsuri la nivel național, muzeele și spațiile culturale sunt gata să abordeze evenimentul și în mediul online și propun publicului diferite activități interactive pe rețelele sociale și pe website-urile proprii. Totodată, Rețeaua Națională a Muzeelor roagă muzeele și organizațiile culturale înscrise să își desfășoare proiectele programate numai până la ora 21:00, adaptate la noua legislație guvernamentală referitoare la activitățile cu public și restricționarea circulației pe timp de noapte. 

„Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştim, ediţia 2020 trebuia să fie organizată, ca de obicei, în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul la mijlocul luni noiembrie. Situația este din ce în ce mai incertă, dar siguranța oamenilor este pe primul loc. De aceea, în funcție de măsurile impuse de către autoritățile statului, evenimentele din offline ar putea fi oprite, deci programul propus pe platforma Noaptea Muzeelor ar putea suferi modificări până în ziua de 14 noiembrie. În acest caz, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi organizate în mediul virtual, unde, pe lângă ofertele punctuale ale muzeelor și organizațiilor participante, am pregătit și alte două proiecte digitale de anvergură”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.

Rețeaua Națională a Muzeelor propune două categorii de proiecte digitale dedicate muzeelor. Proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conține 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveștile neștiute a nu mai puțin de 10 muzee din București și Ilfov și a altor șase muzee din Iași, Bacău, Piatra-Neamț, Buzău și Vaslui. Cele din zona Moldovei sunte realizate în colaborare  Programul Național Cantus Mundi și sunt practic povestite de copii din aceastăa imens proiect de integrare socială prin muzică. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor și RNMR. 

Al doilea proiect digital asociat este alcătuit din producții create de opt echipe de elevi în cadrul proiectului național „ANIMAȚII, PUZZLE, INVESTIGAȚII… VINO ȘI JOACĂ-TE CU COLECȚIILE LA MUZEU!”, care își propun să valorifice și să prezinte în cele mai creative moduri colecțiile unor muzee din comunități locale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clișee și preconcepții. Propunerile acestor tineri consumatori culturali vor fi accesibile pe pagina de Facebook și pagina oficială a Nopții Muzeelor.

În situația în care Noaptea Muzeelor se va desfășura conform planificării inițiale, cu activări muzeale, instalații de artă și alte proiecte culturale organizate în off-line, Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu recomandă persoanelor în vârstă sau vulnerabile din punct de vedere medical să participe fizic la aceste evenimente, ci să opteze pentru cele din mediul online, unde atât RNMR, cât și muzeele participante, au pregătite proiecte interesante. 


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii