Ticker

6/recent/ticker-posts

Expoziție pop-up Tropaeum Traiani | Arheologie și politică

 


Printre exponatele bogate ale Colecției de Antichități din Heidelberg se numără, de asemenea, 54 de copii (turnate în ghips) ale unor elemente ale așa-numitului monument Tropaeum Traiani din Adamclisi, România. Este vorba despre un monument triumfal roman care a fost ridicat în 108/109 d. Hr. pentru a sărbători victoria împăratului Traian asupra dacilor din zona respectivă. Monumentul politic arată în mod stereotip perspectiva învingătorilor romani asupra „barbarilor” (lat. barbari) inferiori acestora.

În timpul Primului Război Mondial, Universitatea Heidelberg a profitat de oportunitatea dată de ocupația germană pentru a comanda producerea unor mulaje din ghips după monumentul Tropaeum Traiani la fața locului în anul 1918. Circumstanțele politice externe au servit ca o ocazie binevenită pentru a extinde propria Colecție de Antichități.

Odată ajunse la Heidelberg, unele dintre mulaje au stârnit controverse politice. Pe de altă parte, monumentul original din România a fost perceput cu totul altfel, mai ales în perioada lui Ceaușescu. Expoziția pop-up tratează aceste două narațiuni, sau două vieți, ale monumentului Tropaeum Traiani – din Heidelberg și din Adamclisi.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii