Ticker

6/recent/ticker-posts

Darul inocenților - Sara Mina

 


Sara MINA 

Darul inocenților

Citind titlul noii cărți a scriitoarei Angela Dina-Moțățăianu, cineva ar putea zâmbi sceptic: fabulații, poate, dar… despre inocenți?! Care inocenți?! În ziua de azi, când oamenii apelează la trucuri existențiale pentru a se strecura facil printre obstacolele unei modernități nocive, oare mai putem afla candoare? Autoarea e încredințată că da! Și ne îndeamnă să redescoperim sursa primordială a purității în… copilărie! 

Iată mărturisirea autoarei:
,,După ce filele cărţii se-nşiruiseră, cu doruri, nelămuriri, chiar nădejdi de reîntoarcere în lumea vârstei de aur, m-am aflat descumpănită privitor la ce titlu avea să poarte!  
În momentele de căutare am înţeles că, indiferent de anii trăiţi de fiecare, inimile ne tresaltă, îndemnate de-un diapazon vrăjit să rătăcească iar prin locuri cu viaţă-fără-de-moarte, însufleţindu-ne ca viteji de poveste, Ilene-Cosânzene ori năzdrăvane apariții recrutate din universul animalier, atât de îndrăgit încă de la primii paşi făcuţi în lumea basmelor...
Şi-am decis! Cum povestirile izvodite de mine sunt oglindiri ale unor dorite incursiuni în mentalul şi trăirile copilăreşti, volumul trebuie să fie dedicat celor neştiutori de rău. 
Aşadar, regăsiţi-vă în aceste Fabulaţii despre inocenţi!”

Cu priceperea sa de a da forță vizuală și preț fiecărei vocabule, Angela Dina-Moțățăianu ne oprește clipa, copleșindu-ne cu dorul de zilele purității depline. 

Lăsați-vă purtați de farmecul povestirilor, unele crescute într-un univers citadin, altele răsărite dintr-un preaplin rustic! Indiferent de limbaj, de timp și de cadrele cinematografice ale epicului care-i îmbrățișează, inocenții autoarei sunt captivanți! 

Unii își biruie frica, evadând în credință ori fantastic, alții fac alegeri, trăgându-și vigoarea din subconștientul lor curat. Singuri sau ocrotiți de prieteni reali ori nu, găsesc soluții și explicații pentru orice, chiar și pentru moarte… sfidează distanțe și timp… creează obiecte și lumi! Cuvinte calde ori strigate, împletite lin ori cu zvâcnet aventuros, vă vor atrage într-o combinație terapeutică de joc al emoției estetice și joacă a întâmplărilor, din care veți ieși vindecați de uitarea propriei neprihăniri! 

Deschizând cartea Angelei Dina-Moțățăianu, ne lăsăm pătrunși de o sensibilitatea nepervertită de rafinament ori de vreo alunecare spre cutume sterile!  

Fabulații despre inocenți – Editura Biscara, București, 2021, 122 pagini


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii