Ticker

6/recent/ticker-posts

Evenimentul Creangă 185 la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi

 


Născut la 1 martie 1837 în Humuleşti, Ion Creangă este considerat unul dintre clasicii literaturii române, cunoscut mai ales pentru "Poveştile" şi "Amintirile din copilărie", opere publicate mai întâi în revista "Convorbiri literare", apoi în volum.

Înainte de a fi creator de literatură, Creangă a fost învăţător, în anii petrecuţi la catedră revoluţionând stilul de predare în şcoală. Este autorul primului abecedar în grafie latină. "Metodă nouă de scriere şi cetire pentru uzul clasei I primară", foarte apreciat în epocă.

Evenimentul prilejuit de sărbătorirea a 185 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă reuneşte următoarele expoziţii:

-Expoziţia de carte "Nu ştiu alţii cum sunt...", organizată de Departamentul Colecţii Speciale, aduce în faţa publicului manualele institutorului Creangă, primele ediţii ale operei acestuia, câteva texte cu corecturi aparţinând scriitorului, pagini de manuscris şi cărţi poştale de epocă. Mai sunt expuse ediţii ale "Poveştilor" ilustrate de D. Stoica, Th. Kiriakoff, Noel Roni, Eugen Taru ş.a.

-Expoziţia "Lumea poveştilor lui Creangă", organizată în parteneriat cu Colegiul Pedagogic "Vasile Lupu" din Iaşi, Catedra de Arte Vizuale, reuneşte desene ale elevilor care oferă vizitatorilor propria lor viziune şi interpretare plastică a operei lui Creangă, sub îndrumarea doamnei prof. Andreea Vasluianu şi a doamnei prof. Sorina Bârsan.

- Fragmente din "Amintiri din copilărie" în lectura actorului Viorel Vârlan, moment organizat în parteneriat cu Teatrul Luceafărul Iaşi.

-Vernisajul va avea loc în ziua de 11 martie 2022, începând cu ora 11.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iaşi.

Expoziţiile vor putea fi vizitate în perioada 11 martie - 11 aprilie 2022. Intrarea este liberă.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii