Uniunea Elenă din România sărbătorește Ziua Naţională a Republicii Elene organizând o serie de manifestări culturale

 


Anul acesta, la 25 martie - Ziua Naţională a Republicii Elene - grecii de pretutindeni sărbătoresc 201 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1821, cea mai importantă dată din istoria modernă a Greciei, punctul de plecare al Renaşterii naţionale.

În acest context, Uniunea Elenă din România organizează o serie de manifestări culturale.

Vineri, 25 martie 2021, orele 18.00, se va desfăşura în Sala "C.A. Rosetti" a Palatului Parlamentului României un Spectacol omagial la care au confirmat prezenţa înalţi demnitari ai statului român şi elen, personalităţi ale vieţii culturale, sociale şi economice româneşti şi greceşti. Evenimentul se va desfăşura sub egida Ambasadei Republicii Elene în România şi va include un concert de muzică clasică susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti, sub conducerea domnului Anastasios Symeonidis, solist Pantelis Stamatelos.

În data de 2 aprilie 2022 La Mânăstirea Secu, judeţul Iaşi, unul dintre locurile însemnat ale Revoluţiei greceşti, se va desfăşura ceremonia comemorării eroilor căzuţi pentru libertate şi patrie.

Filialele Uniunii Elene din România vor celebra această zi prin diverse activităţi culturale şi comemorative. Printre acestea, Filiala Elenă Prahova (miercuri, 23 martie 2022, ora 19.00, concert extraordinar al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploieşti), Filiala Elenă Braşov (vineri, 25 martie, ora 18.00. spectacol la Centrul Cultural Reduta, Braşov), Filiala Elenă Iaşi (sâmbătă, 26 martie, ora 14.30, spectacol la Ateneul Naţional din Iaşi), Filiala Elenă Brăila (sâmbătă, 26 martie, Biserica greacă "Buna Vestire" din Brăila), Filiala Elenă Bucureşti (duminică, 3 aprilie, ora 17.00, spectacol la Sala Dalles), Filiala Elenă Galaţi (sâmbătă, 9 aprilie, ora 10.30, spectacol la Casa de Cultură a Sindicatelor ) Filiala Elenă Constanţa (sâmbătă, 30 aprilie, ora 17.00, spectacol la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa) etc.

Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a Greciei au început încă de la mijlocul lunii martie. În data de 15 martie 2022, în spaţiul expoziţional "Papirus" al Bibliotecii Naţionale a României, s-a desfăşurat în parteneriat vernisajul expoziţiei de grup de pictură, artă decorativă şi grafică intitulată VALUL GRECESC, ediţia a X-a. Prezentarea este programată a se desfăşura în perioada 14 - 27 martie 2022.

Un alt eveniment organizat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Ambasada Republici Elene la Bucureşti a fost comemorarea eroilor greci şi români căzuţi în luptele de la Drăgăşani din 1821. Sâmbătă, 19 martie 2022, după deschiderea oficială de la sediul Primăriei din Drăgăşani, la Monumentele Eroilor Greci şi Români a fost celebrat un Te-Deum solemn urmat de o festivitate de depunere de coroane de flori.


Scrieți un comentariu

Mai nouă Mai veche