Ticker

6/recent/ticker-posts

Ziua Femeii la Casa Artelor Dinu Lipatti - Ediţia a III-a

 


Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită în Salonul de muzică vineri, 4 martie 2022, de la orele 18:00, să celebrăm împreună primăvara, renaşterea naturii şi eternul feminin în cadrul evenimentului "Ziua Femeii la Casa Artelor Dinu Lipatti" - Ediţia a III-a. Suntem cu gândul şi cu sufletul alături de de poporul ucrainean greu încercat în această perioadă. Dedicăm acest eveniment tuturor femeilor, din Ucraina şi din întreaga lume, care luptă pentru Pace!

Începând cu acest eveniment, Casa Artelor Dinu Lipatti se alătură campaniei organizate de Radio România Cultural în parteneriat cu Editura Litera - "Rugă pentru pace", prin difuzarea, înainte de evenimente, a unui fragment cu un puternic impact emoţional aparţinând autoarei Svetlana Aleksievici, din volumul "Ultimii martori", apărut la Editura Litera. Fragmentul propus este recitat de poeta Ana Blandiana şi face un apel la solidaritate, empatie şi compasiune cu tragedia războiului din Ucraina. După difuzarea acestui mesaj, se va păstra un moment de reculegere pentru victimele războiului prin care trece încercatul popor ucrainean.

Programul va începe cu un Recital Extraordinar susţinut de soprana Oana Berbec şi pianista Verona Maier ce vor interpreta lieduri celebre din creaţia clasică românească dedicate femeii şi iubirii, pe versurile poetului de geniu Mihai Eminescu: "De ce nu-mi vii" - Gheorghe Dima, "Dintre sute de catarge" - Doru Popovici, "Pe lângă plopii fără soţ" - Guilelm Şorban, "Şi dacă..." - Diamandi Gheiciu, "La steaua" - Tudor Ciortea, "Somnoroase păsărele" - George Ştephanescu, "Ce te legeni, codrule?" - Nicolae Bretan.

De la orele 19:00 o avem invitată pe Irina Margareta Nistor, critic de film şi traducător, pentru a susţine o conferinţă despre legendarul film "Casablanca" aflat în acest an la 80 de ani de la lansare. Va urma proiecţia acestui film american de dragoste regizat de Michael Curtiz în care îi vom putea urmării pe celebrii actori, câştigători de premii Oscar, Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman, într-o poveste de dragoste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Născută la 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina -Margareta Nistor este absolventă de franceză - engleză a Universităţii din Capitală. Din 1980 începe să traducă la Cinemateca Română şi să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule, este redactor şi apoi realizator al unor importante emisiuni de gen. Pe parcursul carierei strălucitoare a realizat dublarea a peste 5000 de filme între 1985-1996. Concepe o serie de importante filme cine-documente şi ia interviuri unor mari cineaşti şi ambasadori. Comentează, în direct, premiile "Cesar", decernările de la Cannes, Palme d'Or, Oscarurile, BAFTA, EMMY. Filmează festivalurile de la Karlovy-Vary, Reims, Stockholm Montreux, comentează pentru radio, TV şi presa scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chişinău, Montreal, Londra, Roma, Veneţia etc. De peste 16 ani concepe şi moderează emisiunea radio săptămânală "Vocea filmelor" în prezent şi pe YouTube, iar din 2012 este Directorul Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film de la Bucureşti, cu o ediţie la Cluj şi două la Iaşi, o replică a celui de la Londra.

Soprana Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de Marina Krilovici, Donna Woodward şi Larisa Gergieva. În anul 2004 a obţinut premiul al III-lea la Concursul European de Muzică "Antonino Miserendino" din Palermo, Italia. Debutul la Opera Naţională Bucureşti a venit în anul 2014 cu opera "Hansel şi Gretel" de E. Humperdinck. Foarte pasionată de arta interpretativă, a abordat genuri muzicale şi dramatice precum musical, film, teatru, dans si pantomimă. Marea oportunitate de a colabora cu Maestrul Gigi Căciuleanu i-a deschis o nouă perspectivă în arta complexă a exprimării artistice în spectacole precum "Tragicomedy" la Opera Naţională Bucureşti şi "Kiritza" sau "Jocul de-a" după piesele lui Vasile Alecsandri la Teatrul Naţional, ambele spectacole fiind primite de critici şi public cu entuziasm.

Pianista Verona Maier este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind, în prezent, Profesor la Departamentul Instrumente cu claviatură şi Muzică de camera. În 2006 a obţinut Titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Desfăşoară o bogată activitate artistică materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie susţinute în România, Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia. Apare în cadrul unor orchestre cum ar fi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de cameră "Simfonietta" sau Orchester Contemporary Opera Zurich, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Naţională Radio, Ansamblul "Concordia". În 2004 a fost distinsă cu medalia "Meritul cultural" - clasa I de către Preşedinţia României.

Conceptul evenimentului "Ziua Femeii la Casa Artelor Dinu Lipatti" - Ediţia a III-a aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro şi în reţeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măştii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanţilor.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii