Ticker

6/recent/ticker-posts

CinePOLSKA - Festivalul Filmului Polonez în România şi Republica Moldova

 


Cinci producţii cinematografice poloneze vor putea fi văzute de spectatorii celei de-a 18-a ediţii a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA în perioada 17-20 noiembrie 2022.

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume.

Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în România şi Republica Moldova, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival.

Anul acesta, CinePOLSKA aduce în prim-plan cinci filme care în ediţiile precedente au fost cele mai apreciate de către publicul din România şi Republica Moldova. Credem că ele merită să fie readuse în atenţia publicului, motiv pentru care le vom face disponibile online, pe platforma TIFF Unlimited, în perioada 17-20 noiembrie 2022. Filmele pot fi vizionate gratuit, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă. Proiecţii disponibile pentru publicul din România şi Republica Moldova.

- Ediţia de anul acesta înfăţişează poveşti reale despre oameni aflaţi în faţa unor alegeri dificile, care au trăit cu visuri şi pasiuni mari sau datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară - spune Natalia Mosor, directoarea Institutului Polonez din Bucureşti.

*** PROGRAM:

25 ANI DE NEVINOVĂŢIE. Cazul lui Tomasz Komenda (r. Jan Holoubek, 116 min.), disponibil pe platformă în zilele de 19 şi 20 noiembrie

DOMNUL JONES (r. Agnieszka Holland, 119 min.), disponibil pe platformă în ziua de 19 noiembrie exclusiv pentru publicul din Republica Moldova

CEL MAI RAPID, CEL MAI PUTERNIC (r. Łukasz Palkowski, 110 min.), disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 şi 19 noiembrie

TRUPUL (r. MaĹ‚gorzata Szumowska, 90 min.), disponibil pe platformă în zilele de 18, 19 şi 20 noiembrie

DUMNEZEII (r. Lukasz Palkowski, 115 min.), disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 şi 19 noiembrie

*** 25 ANI DE NEVINOVĂŢIE. Cazul lui Tomasz Komenda / 25 lat niewinnoĹ›ci. Sprawa Tomasza Komendy
disponibil pe platformă în zilele de 19 şi 20 noiembrie
dramă, Polonia, 2020, 116 min.
Regia: Jan Holoubek

Dramă bazată pe fapte reale despre viaţa unui tânăr condamnat pe nedrept, la 25 de ani de închisoare, pentru viol şi uciderea unei adolescente.
Tomasz Komenda avea 23 de ani când viaţa sa a fost brutal întreruptă. A fost arestat peste noapte, aruncat în închisoare şi acuzat de crimă. Expertizele confirmau participarea sa la crimă, iar toate dovezile erau în dezavantajul lui. Timp de aproape două decenii de detenţie, a fost bătut, intimidat şi umilit. După 18 ani de închisoare, salvarea lui a venit în persoana unei echipe de procurori care au decis să descopere adevărul din spatele misteriosului caz al deţinutului.

DOMNUL JONES / Obywatel Jones
disponibil pe platformă în ziua de 19 noiembrie exclusiv pentru publicul din Republica Moldova
dramă, thriller, Polonia - Ucraina - Marea Britanie, 2019, 119 min.
Regia: Agnieszka Holland

Tânărul jurnalist Gareth Jones se pregăteşte pentru un subiect important - modernizarea rapidă a Uniunii Sovietice. Decide astfel să meargă la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Stalin. Acolo o întâlneşte pe jurnalista britanică Ada Brooks, datorită căreia află că adevărul despre regimul stalinist este ascuns de către cenzorii sovietici.

Auzind zvonuri despre marea foamete din URSS, Jones pleacă în Ucraina, unde devine martor ocular al tragediei Holodomorului.

Odată întors la Londra, scrie un articol despre foametea din Ucraina, a cărui autenticitate este însă subminată de către jurnaliştii occidentali aflaţi sub presiunea Kremlinului. În ciuda ameninţărilor cu moartea, Gareth continuă să lupte pentru adevăr, pe care decide să-l împărtăşească tânărului scriitor George Orwell.

Premiul Leul de Aur la Festivalul de Filme Artistice Poloneze 2019 din Gdynia (Polonia), nominalizat la premiile Academiei Europene de Film 2019.

CEL MAI RAPID, CEL MAI PUTERNIC / Najlepszy
disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 şi 19 noiembrie
biografie, dramă, 2017, Polonia, 110 min.
Regia: Lukasz Palkowski

Inspirat din viaţa sportivului Jerzy Gorski, care a crescut într-un mediu dificil, dependent fiind de alcool şi droguri. Participăm la cei paisprezece ani de luptă cu viciile sale, asistăm la prima sa mare iubire, vedem cum se prăbuşeşte când iubita sa moare, dar şi cum reuşeşte să lupte cu eroism pentru o nouă viaţă, devenind un sportiv de excepţie. Jerzy Gorski a terminat cursa morţii şi a stabilit recordul mondial la campionatul de triatlon, câştigând titlul de dublu campion Ironman.

TRUPUL / Body/Cialo
disponibil pe platformă în zilele de 18, 19 şi 20 noiembrie
dramă, Polonia, 2015, 90 min.
Regia: Malgorzata Szumowska

Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic şi fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea şi vrea să le transmită un mesaj, aceştia vor fi obligaţi să-şi revizuiască concepţiile cu privire la viaţă şi moarte.
Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2015.

DUMNEZEII / Bogowie
disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 şi 19 noiembrie
biografie, dramă, Polonia, 2014, 115 min.
Regia: Lukasz Palkowski

Un film despre viaţa profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor '80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural şi religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

Organizatorul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din Bucureşti împreună cu partenerul său, platforma TIFF Unlimited. 


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii