Ticker

6/recent/ticker-posts

Rock la Festivalul - Buzăul lui Marghiloman, ediția a treia, 2023

 


Victoria-Maria Pripon

Rock la Festivalul „Buzăul lui Marghiloman”, ediția a treia

Festivalul BZM – „Buzăul lui Marghiloman” – a ajuns la ediția a treia. Din fericire pentru iubitorii de muzică buzoieni, care abia au așteptat să își vadă trupele preferate live, nu a plouat, iar canicula, mai mult sau mai puțin așteptată, nu și-a făcut simțită prea tare prezența. Acest text nu se vrea a fi o cronică a întregului festival, ci doar a celei de-a treia zi, când, pe scena mare, au cântat cele patru formații anunțate: E-an-na, Dora Gaitanovici, om la lună și Alternosfera (în această ordine). 

Trupa sibiană E-an-na îmbină elementele specifice metalului simfonic – și nu doar – cu muzica tradițională românească, interpretată adesea la instrumente tradiționale românești. Ascultând muzica acestei formații te încearcă, fără îndoială, un sentiment de bucurie și mândrie față de identitatea noastră națională, cu tot ceea ce o caracterizează. 

E-an-na, care a avut o prestație remarcabilă, chiar dacă în condiții vitrege (câțiva membri ai formației nu au putut fi prezenți, iar, la început, au apărut niște dificultăți tehnice), a fost foarte bine primită de publicul nerăbdător să-și audă melodiile preferate: Dulce, Malere, O, romanița, Floare de fier, Cenușiu ș.a. Seara a continuat cu o horă desfășurată în primele rânduri pe ritmurile folk metal ale trupei, iar momentul așteptat, poate, de toți fanii acestui grup remarcabil a fost acela în care Roxana Amarandi a spus că va urma o melodie pentru care va fi nevoie de un invitat special. Publicul părea să oscileze între cântecele Mashiara (interpretat alături de solistul formației Clouds, Daniel Neagoe – care, la momentul concertului, se întorcea din Germania alături de trupa sa, din care face parte și Andrei „Solomonar” Oltean, fondatorul grupului E-an-na) și Malere (interpretat alături de Bogdan de la Vâlcea).

Alegerea formației a fost cea de-a doua melodie, care, din nefericire, nu a beneficiat de aprecierea cuvenită la selecția Eurovision România 2022. 

După un concert de o oră al celei mai bune formații actuale de folk metal românesc, membrii E-an-na au coborât de pe scenă, în public, unde au dat autografe, au făcut fotografii cu noi, fanii care nu am putut rata această ocazie, și s-au bucurat de muzica rock de calitate oferită de Festivalul BZM.

Am vorbit cu membrii E-an-na (am primit și autografe din partea Roxanei Amarandi și Ioanei Popescu) și am constatat faptul că artiștii nu sunt distanți, așa cum îmi imaginam, de fapt, chiar opusul. Pot spune că nu am cunoscut mulți oameni mai bucuroși și cu suflete mai frumoase ca aceste persoane deosebite, care își prețuiesc toți fanii, indiferent de aspect sau vârstă. 

După singura formație de „mioritic metal” din România, fanii au fost încântați de solista Dora Gaitanovici și formația ei. Grupul (despre care însăși vocalista spunea, cu alt prilej, că interpretează un rock progresiv melodic cu influențe folclorice și influențe din alternativ) a fost prezent la concursul Vocea României, fiind unul dintre finaliști în 2018, precum și la Festivalul Cerbul de Aur și Marea finală a selecției Eurovision România 2022, printre altele.

Dora Gaitanovici, în vârstă de 23 de ani, a lansat albumul „Descântec” în 2022, iar la Buzău au putut fi auzite melodii precum Ana, Manole, Doar eu etc., care au adus tuturor căldură în inimi și în suflete. Vocea Dorei Gaitanovici este extraordinară, iar cântecele, textele și linia melodică sunt foarte bine compuse. Cred că există un sentiment deosebit pe care îl transmite cântărețul care își interpretează propriile creații și mai cred că el însuși percepe altfel respectiva melodie. Acest lucru este vizibil la cântăreața buzoiană Dora Gaitanovici, talentată și întotdeauna pe placul publicului. 

Am vorbit cu minunata solistă (am primit și un autograf: „Nu-i trecut, doar viitor! Cu drag, Dora Gaitanovici”) și m-au bucurat zâmbetul ei copilăresc și apropierea față de cei care au venit să o asculte; deși este cunoscută pe plan național, acest lucru nu a împiedicat-o să-și îmbrățișeze, cu drag și modestie, fanii.

Singura trupă care m-a mirat a fost om la lună. Înainte de a merge la BZM 2023, m-am documentat cu privire la această formație (despre care, recunosc cu rușine, nu știam mai nimic, cunoșteam doar melodia Pace, pe care o auzim cu toții ocazional la televizor, pe posturile consacrate) și am ascultat albumul „În caz de om la lună, strigați «om la lună stânga/dreapta», după caz”. În Buzău au răsunat melodii precum Valurile, Pace, Timp pentru noi și La capăt de linie, iar membrii trupei au beneficiat de sprijinul vocal al publicului. Deoarece fanii știau toate versurile vocalistul, chitaristul și pianistul Doru Pușcașu a vrut să îi audă cântând, din acest motiv, la un moment dat, se formase un real cor nocturn compus din zeci de… oameni la lună.

Sound-ul trupei mi s-a părut, sub impactul emoțiilor trezite de concert, a fi o combinație între doom ambiental și rock alternativ, iar rezultatul final este surprinzător și neașteptat, într-un sens deosebit de bun, sincer.

Am vorbit cu membrii om la lună (am primit autografe de la trei dintre ei pe exemplarul meu din albumul „Dans”) și am remarcat, cu încântare, că faima nu i-a afectat, ci sunt niște persoane deschise și binevoitoare. Cu alte cuvinte, sunt OAMENI.

Componenții celor trei trupe amintite au rămas în public până la finalul serii, dând autografe, făcând poze cu publicul, împărțind albume și tricouri, discutând atât cu fanii, cât și cu restul artiștilor prezenți.

Formația cea mai așteptată a celei de-a treia seri din ediția cu același număr a festivalului „Buzăul lui Marghiloman” a fost Alternosfera. Pentru mine, trupa din Republica Moldova reprezintă, în multe privințe, unitatea și evoluția continuă a unor artiști cu adevărat talentați, neafectați de obstacolele acestei lumi care se îndepărtează de adevăratele valori.

Originară din Chișinău și condusă de vocalistul carismatic Marcel Bostan, formația a lansat șase albume (cel de-al șaptelea va apărea în toamnă) și mai multe single-uri. „Buzăul lui Marghiloman” a ascultat cu încântare piesele Alternosfera (menționez: Ploile nu vin, Închisoarea albă, Wamintirile, Bonjour, madame, Imnuri de război, Flori de mai, Ne unește, ne desparte; bis: Orașul 511). De altfel, atunci când a început concertul acestei trupe, majoritatea fanilor au încercat să se afle cât mai aproape de scenă și au cântat melodiile îndrăgite alături de membrii formației.

Am avut șansa, minunată, de altfel (mulțumită doamnei Codruța Vulcu, managerul celor de la Alternosfera), de a vizita backstage câteva minute, pentru o scurtă conversație și câteva fotografii cu membrii trupei. Deși aceștia erau pe picior de plecare, m-a bucurat enorm faptul că și-au făcut timp pentru a vorbi și a face poze cu un copil (cu mine, desigur). Am fost profund impresionată de modestia și eleganța lor. Oamenii aceștia sunt persoane frumoase sufletește și deloc afectate de faimă, care au reușit să clădească în jurul lor o comunitate frumoasă, așa cum ar trebui să fie lumea în care trăim. Sunt sigură că Alternosfera va beneficia din ce în ce mai mult de respectul cuvenit pe toate marile scene ale muzicii rock autohtone și internaționale.

După memorabila prestanță a trupelor amintite, a treia seară a festivalului BZM s-a încheiat cu un After-Party, pe „scena altfel”. Și toți am plecat spre casele noastre, cu un zâmbet în suflete.

În numele tuturor celor prezenți – sunt sigură –, le mulțumesc membrilor formațiilor E-an-na, Dora Gaitanovici, om la lună și Alternosfera pentru răgazul pe care l-au luat spre a vorbi cu noi, fanii, pentru fotografii și autografe. Ați fost grozavi! De asemenea, doresc să le mulțumesc atât organizatorilor, cât și spectatorilor pentru o seară în care am descoperit că muzica ne unește într-o frumoasă prietenie! Începând cu ediția aceasta, mă voi număra și eu, desigur, cu mândrie, printre membrii acestei minunate familii reunite în „Buzăul lui Marghiloman”.



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii