Ticker

6/recent/ticker-posts

Povestitorul și rădăcinile sale - Marian Valeriu Găureanu

 


Mihai VINTILĂ 

Când povestea trebuie spusă, povestitorul nu are altă scăpare decât să se lase purtat de vândul acesteia care îi suflă în pânza scrisului cu inspirație. Marian Valeriu Găureanu este un povestitor înăscut, din stirpea veche a mocanilor dunăreni. După ce a respirat aerul Bărăganului și i-a sorbit înțelepciunea, simte că are puterea de a spune poveștile locului.

Acest volum, intitulat Rădăcini, apărut la editura brăileană infoEST este o continuare a ceea ce autorul a început – o istorie în povești a Bărăganului. Venit după trilogia Elemente și după Fluturi în fum, el este practic o continuare în timp și spațiu a acestor cărți. În fond, Marian Valeriu Găureanu este egal cu el însuși, nu are volte și nici abisuri.

Adunând un număr de cinci povestiri, inegale ca mărime, volumul este totuși unitar și constituie cea mai bună producție de până acum a autorului în domeniul prozei scurte.

Prima scriere se intitulează Icoana și este o îmbinare dintre bine și rău, dintre urât și frumos. Este inspirată din fapte reale pe care autorul le-a auzit copil fiind și care au clădit în sufletul său, tânăr la acea vreme, piedestalul bunătății și credinței. Așa cum este ușor de intuit este vorba de o icoană și de minunile care stau în oameni, în puterea credinței. Avem o icoană care supraviețuiește miraculos răului în forma sa cea mai pură. Ea este arsă și prin afundarea în mizerie supraviețuiește, dând, peste ani, speranță și consolidând credințe. Este o povestire care trezește revoltă dar și speranță, mai ales că autorul se joacă cu momentele de intensitate, pentru că are mai multe și reușește că tot schimbe perspectiva. Finalul este izbăvitor. Binele învinge și lumina călăuzește vieți.

A doua povestire, Cartea, de dimensiunea unei nuvele, este și cea mai bine scrisă. Având complexitate sporită, ea reușește să fie strunită bine de scriitor. Personajele vin și pleacă, evenimentele curg firesc iar cititorul nu poate decât să se bucure de un scris frumos, armonios, care curge lin precum Dunărea în zilele molcome de vară. Marian Valeriu Găureanu pune în această scriere toată măiestria sa și recunoaștem că impresionează. Este o construcție bine clădită, cu tușe puternice de autenticitate, cu referințe importante la istoria neamului și de ce nu a Bărăganului. Este o poveste a României, o istorie a ieșirii din neputință, din sărăcie și din ignoranță. Este povestea unui fiu de țăran care se maturizează în războiul purtat de țară și care contientizându-și valoarea revine acasă să își construiască statutul pe care și-l merită și pe care și l-a câștigat pe front. Este istoria și construcția unui țăran independent și puternic.

A treia povestire intitulată Poveste de Crăciun vine cumva să aducă mai multă nostalgie volumului. Era nevoie și de o trăire, de o secvență patriotică. Marian Valeriu Găureanu o construiește aici, în acestă povestire scurtă și intensă ca zborul zăganului.

Ultimile două povestiri sunt cumva în completare. Prima intitulată Noaptea eroilor aduce în atenție  statutul veteranilor iar a doua O simplă discuție accentuează aceleași idei din prima dar dintr-o altă perspectivă. Nu insist asupra acestor două povestiri pentru că nu le consider importante în contextul volumului. Ele doar întregesc o imagine a luptătorului pentru Romania și a statutului patriotului.

Marian Valeriu Găureanu își arată adevărat asa valoare literară în aceste scrieri, cu toate inegalitățile lor. Volumul este un pilon important în construcția literară a scriitorului și prin Cartea se înscrie de-a dreptul în linia întâi a scriitorilor contemporani brăileni. Eu îi prevăd o consolidare a locului în literatura română pentru că filonul pe care-l explorează, cel al Brărăganului, pare a fi inepuizabil. Este totodată și o puternică construcție identitară care-i poziționează scrisul făcându-l recognoscibil, primul pas al unei afirmări literare. 

Spor la scris Marian Valeriu Găureanu pentru că poveștile Bărăganului și-au găsit vocea.

Marian Valeriu Găureanu, Rădăcini, Brăila, editura infoEST, 2023, 126 pagini.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii