Ticker

6/recent/ticker-posts

Jon Fosse. Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023

 


Prozator, poet și dramaturg, Jon Fosse și-a început cariera prolifică în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scena din toată lumea.

De-a lungul anilor, a câștigat aproape toate premiile literare care se acordă în Norvegia. În 2010 i s-a decernat prestigioasa distincție Henrik Ibsen, cel mai important premiu din lume pentru dramaturgie. În 2013, a primit Ordre National du Mérite în Franța, iar în 2014, European Prize for Literature.

Jon Fosse este tradus în România la Editura Pandora M în cadrul colecției Anansi. World Fiction, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu. 

„Jon Fosse se află pe lista autorilor Anansi încă de la înființarea colecției, din 2020. Este unul dintre marii autori contemporani și pentru mine a fost mereu o sursă de uimire faptul că în România nu-i sunt traduse romane. Cred că și anul acesta Premiul Nobel pentru literatură este bine meritat. Sunt bucuros că miza noastră pe literatura de calitate este răsplătită", a declarat coordonatorul colectiei.

Jon Fosse este atât de respectat în Norgevia, încât din 2011 are dreptul de reședință în Palatul Regal din Oslo, privilegiu acordat de guvernul norvegian artiștilor care se bucură de cea mai mare apreciere. Opera lui Jon Fosse este tradusă astăzi în mai bine de 50 de limbi.

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 i-a revenit scriitorului norvegian Jon Fosse, „pentru piesele și proza ​​sa inovatoare care dau glas celor nespuse", a anunțat Comitetul Nobel.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii