Ticker

6/recent/ticker-posts

Campania Donează o carte nouă, salvează o bibliotecă veche!

 


Donează o carte nouă, salvează o bibliotecă veche! este cea mai recentă acţiune a campaniei "Biblioteci de nota 10", lansată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Acţiunea va oferi resurse educaţionale elevilor din şcolile şi liceele din întreaga ţară, promovând importanţa unor biblioteci funcţionale.

Acţiunea, adresată tuturor persoanelor fizice şi juridice ce intenţionează să facă o faptă bună în pragul sărbătorilor, presupune colectarea de cărţi noi (dicţionare, enciclopedii sau cărţi de dezvoltare personală, cărţi de lectură şcolară, precum şi beletristică) pentru elevii claselor I-IX. Aceste volume, nu numai că vor contribui la educaţia elevilor, ci vor revitaliza şi bibliotecile din România, transformându-le în surse autentice de inspiraţie şi informaţie. Cărţile donate vor ajunge pe noile rafturi ale celor 10 biblioteci câştigătoare ale concursului organizat de FDVDR în perioada 15 noiembrie 2023-15 februarie 2024.

Campania "Biblioteci de nota 10" şi acţiunea "Donează o carte nouă, salvează o bibliotecă veche!" au fost lansate în urma analizei situaţiei bibliotecilor din România: dacă în anul 1989 existau 20.773 de biblioteci, la sfârşitul anului 2012 numărul acestora a scăzut la jumătate (10.386), iar anul trecut numărul a ajuns la doar 8.372. Lipsa unor investiţii şi alocarea unor noi fonduri de carte, a motivat Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României să realizeze un sondaj în rândul reprezentanţilor şcolilor şi liceelor din întreaga ţară.

Rezultatele arată că majoritatea bibliotecilor şcolare sunt într-o stare nesatisfăcătoare, multe dintre ele lipsind cu desăvârşire. Fondul de cărţi existent este majoritar format din volume vechi, existând o nevoie acută de cărţi noi.

Potrivit sondajului FDVDR, în multe localităţi autorităţile nu au mai investit niciun leu de mai bine de 20 de ani în bibliotecile şcolare. Astfel, 12% dintre instituţiile de învăţământ nu au deloc o bibliotecă, 29% se află într-o stare dezastruoasă, doar 13 % sunt într-o stare bună şi foarte bună. Aceeaşi statistică arată că o treime dintre biblioteci au mai puţin de 100 de cărţi, o altă treime între 100 şi 1000 de cărţi, iar doar 20% între 1000 şi 10.000 de cărţi şi 19% peste 10.000 de cărţi.

Cum se poate face donaţia de carte

Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României invită publicul larg să se implice prin donaţii de cărţi noi, dedicate elevilor claselor I-XII. Cărţile donate, în campania FDVDR, vor fi folosite pentru dotarea a 10 biblioteci şcolare, care vor primi, de asemenea, mobilier şi decoraţiuni moderne. Cărţile noi pot fi trimise prin poştă la adresa Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României: str. Dr. Grigore Mora, nr. 11, Bucureşti, COD POŞTAL: 011885. Pentru donaţii de peste 50 de cărţi, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României va asigura transportul acestora. Mai multe detalii despre campanie pe fundatiadanvoiculescu.ro.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii