Ticker

6/recent/ticker-posts

15 ianuarie 2024 Ziua Culturii Naționale la MNLR Iași

 


Tradiționala sărbătoare a Zilei Culturii Naționale, celebrată anual în România și Republica Moldova pe 15 ianuarie, marcând astfel 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), va fi onorată la Muzeul Național al Literaturii Române Iași printr-o serie de expoziții și evenimente deosebite.

În incinta muzeului dedicat poetului național din Parcul Copou, vizitatorii sunt invitați să exploreze expoziția inedită intitulată „Semnez în nume propriu: M. Eminescu”. Printre documentele expuse se regăsește și un interogatoriu la care a fost supus Mihai Eminescu. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 13:00, avându-l ca invitat pe dr. Suzana Bodale de la Arhivele Naționale Iași, care va oferi detalii fascinante despre dosarul expus. Evenimentul va continua cu o scenetă intitulată „La interogator”, interpretată de actorii Gelu Ciobotaru și Daniel Onoae.

În aceeași locație, Muzeul „Mihai Eminescu” propune, începând cu ora 16:00, un atelier de poezie adresat pasionaților de poezie, fie ei amatori sau profesioniști. Acest eveniment va fi organizat și moderat de către scriitorii Elena Simion și Claudiu Ioan Maftei, oferind participanților oportunitatea de a aduce și dezbate două-trei dintre creațiile lor poetice.

De asemenea, Casa Muzeelor va găzdui o ediție aniversară a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți (10-15 ani), coordonat de Alina Aron. La ora 16:00, membrii permanenți ai clubului se vor reuni în sala de educație muzeală pentru a reflecta asupra cărților discutate în ultimii 5 ani și pentru a stabili lista de lectură pentru anul 2024.

În cadrul evenimentelor online, MNLR Iași va organiza o ediție specială a Atelierelor de lectură Junimea XXI, moderată de Cătălin-Mihai Ștefan. De la ora 17:00, publicul este invitat să urmărească live pe pagina de Facebook Junimea XXI a doua ședință a proiectului, avându-l ca invitat pe Marius Chivu, cunoscut scriitor, editor și traducător.

La Muzeul „Vasile Pogor – Casa Junimii”, MNLR Iași va oferi publicului un spectacol de teatru-dans intitulat Red Line, începând cu ora 18:00, în sala Studio J. Acesta aduce în prim plan o coregrafie remarcabilă și explorează teme precum exagerarea, abuzul și excesul în societatea contemporană.

În parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”, MNLR Iași va expune o colecție de medalii și plachete cu tematică eminesciană la sediul partenerilor din Brăila.

Coordonatorul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale la MNLR Iași este Iulian Pruteanu-Isăcescu, șeful Compartimentului de programe culturale.


Trimiteți un comentariu

0 Comentarii