Ticker

6/recent/ticker-posts

Ziua Națională a Lecturii la MNLR Iași. Ediția 2024

 


Din 2022, în fiecare 15 februarie se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii. Muzeul Național al Literaturii Române Iași marchează această zi printr-o serie de evenimente și proiecte culturale care încurajează obiceiurile de lectură și evidențiază beneficiile cititului.

Printr-un proiect inițiat acum doi ani în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, personalități din domenii conexe lecturii, cum ar fi scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari etc., sunt invitate să discute despre importanța lecturii cu elevii de la colegii și licee din București și Iași.

În data de 15 februarie 2024, vor avea loc cinci întâlniri între personalități ale lumii culturale ieșene și elevi:

- La Colegiul Național "Costache Negruzzi" Iași, Erica Moldovan, actriță, regizoare de teatru și autoare de scrieri dramatice, va fi invitată specială.
- Elevii de la Colegiul Național Pedagogic "Vasile Lupu" Iași vor dialoga cu scriitoarea și editoarea Carmelia Leonte, evenimentul având loc în Sala "B.P. Hasdeu" a Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" Iași.
- Poetul Claudiu Ioan Maftei va citi din propriile sale poeme și va discuta cu tinerii de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Iași.
- La Muzeul "Vasile Pogor" – Casa Junimii, elevii de la Liceul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași se vor întâlni cu Diana Vrabie, critic și istoric literar.
- La Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" Iași, invitat va fi Mihai Pricopoaia, librar și coordonator la Librarium Iulius Mall Iași.

Parteneri: Asociația "Patrimoniu pentru comunitate" Iași și Școala Doctorală de Teatru a Universității Naționale de Arte "George Enescu" Iași. Coordonator: Iulian Pruteanu-Isăcescu.

Tot în aceeași zi, la Casa Muzeelor, Clubul de lectură pentru copii și adolescenți (10-15 ani) va organiza o ediție specială, unde membrii clubului vor fi încurajați să citească fragmente din cărțile lor preferate (coordonatori: Alina Aron, Dora Cană).

De asemenea, se va desfășura o activitate online intitulată "De ce să (mai) citim", în parteneriat cu Școala Gimnazială "Vasile Alecsandri" din Mircești, județul Iași. Elevii vor discuta despre importanța cunoașterii autorilor clasici și contemporani și vor citi fragmente din poemele lor preferate (coordonatori: Iunia-Maria Ștefan și Camelia Sava).

Mai multe detalii despre fiecare activitate inclusă în programul Zilei Naționale a Lecturii sunt disponibile pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii