1 MARTIE LA MUZEU

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit „Croitoraşul cel Viteaz” Galaţi, desfăşoară vineri, 3 martie 2017, începând cu orele 1000, atelierul de creaţie intitulat: 1 MARTIE LA MUZEU.

Mărţişorul, denumit popular şi mărţiguş sau marţ, vestitorul primăverii, mesagerul prieteniei sau al dragostei, oferit doamnelor şi domnişoarelor, este de fapt o reminescenţă a cultului Soarelui, care, sub forma unor datini, credinţe şi tradiţii populare, s-a păstrat până astăzi.
La români, tradiţia mărţişorului a fost preluată de timpuriu, talismanul cel mai reprezentativ fiind bănuţul de argint, purtat atât de fete cât şi de băieţi, în luna martie. Şnurul, în vremea Imperiului Otoman, reprezenta vitalitatea (roşu) şi victoria (alb), la noi este pus în legătură cu zilele anului, care alcătuiesc „funia” împletită de Baba Dochia, ce leagă iarna şi vara.
De-a lungul timpului bănuţul de argint a fost înlocuit cu o paletă foarte largă de figurine, simbolizând norocul (potcoava, coşarul, buburuza, trifoiul cu patru foi) sau primăvara (ghiocelul, frunza, alte flori de primăvară). (muzeograf Ionela Daniela Antohe)

Activitatea se va desfăşura la Muzeul „Casa Colecţiilor” (str. Eroilor, nr. 64), secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Litera 13 pe retele sociale

Promo II

Postari populare

Etichete

Arhiva

Promo III

Contribuie

Litera 13 este o revistă literară deschisă oricăror colaboratori. Așteptăm opiniile și creațiile dumneavoastră pe adresa noastră de email. Cele mai bune vor fi publicate!

Turism Macin

Carti

Puteți trimite cărțile dumneavoastră pentru semnal sau cronici pe adresa redacției.