INSTITUȚIILE MEDICALE DIN GALAȚI LA SFÂRȘITUL SECOLULUI AL XIX-LEA ȘI ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XX-LEA

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați în parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davilă” Galați vă invită marți, 30 mai 2017, ora 1400 să participați la expunerile care vor fi susținute sub genericul INSTITUȚIILE MEDICALE DIN GALAȚI LA SFÂRȘITUL SECOLULUI AL XIX-LEA ȘI ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL XX-LEA.

Referitor la viaţa medicală gălăţeană în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea se constată o evoluţie a organizării serviciului medical, însă fără salturi spectaculoase, cu numeroase inadvertenţe între cadrul legislativ, prevederile legale şi practica medicală, fără o generalizare a asistenţei publice medicale, cu existenţa unui dezechilibru sub aspect numeric în raportul medic/număr de pacienţi, în defavoarea ultimilor, toate acestea pe fondul existenţei unei largi pături paupere, lipsită de cultură igienico-sanitară.


Ca o caracteristică a acestei perioade se remarcă rolul preponderent al tratamentului ambulatoriu, la domiciliul pacientului, bolile întâlnite cu o frecvenţă mărită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea fiind: angina difterică, ciuma, holera, pelagra, scabia, scarlatina, tifosul, tuberculoza, variola, în multe locuri semnalându-se şi apariţia sifilisului.

Apariţia fiecărui spital gălăţean este asociată unui eveniment, politic, social, medical sau chiar militar: Spitalul Spiridoniei (1838), rezultatul dorinţei de modernizare a instituţiilor statului urmare a prevederilor Regulamentului Organic în Moldova; Spitalul Israelit (1846), rezultatul eforturilor comunităţii evreieşti în a-şi asigura propria asistenţă medicală; Spitalul Comunal (1860), reflectă iniţiativa autorităţilor municipale, expresie a grijii pentru comunitate; Spitalul „Elisabeta Doamna – Caritatea Gălăţeană” (1877), expresie a iniţiativei particulare şi spiritului caritabil în condiţii de război; Spitalul Militar (1884), grija pentru cadrele militare ale garnizoanei; Spitalul pentru profilaxia tuberculozei (1911) a apărut ca urmare a extinderii acestui flagel, la care se adaugă numeroasele spitale care au funcţionat „ad-hoc” în diferite localuri închiriate sau donate cu ocazia declanşării unor epidemii. (muzeograf Mariana-Delia Pohrib)

Evenimentul se va desfășura la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Galați, str. Oltului, nr. 28, Bl. I1A.

Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Litera 13 pe Facebook

Promo

elefant.ro

Postari populare

Etichete

Arhiva

Promo

carturesti.ro

Stiri din Braila

Contribuie

Litera 13 este o revistă literară deschisă oricăror colaboratori. Așteptăm opiniile și creațiile dumneavoastră pe adresa noastră de email. Cele mai bune vor fi publicate!