Ticker

6/recent/ticker-posts

De 13 ori Litera 13







Mihai VINTILĂ

Revista Litera 13 a ajuns în cel de al IV-lea an de existență. În decembrie 2014 când această idee a prins viață nu am crezut că vom ajunge până aici. Am crezut că după încercarea noastră Uniunea Scriitorilor din România prin Filiala Sud-Est va prelua ideea unei reviste brăilene și va face din revista Antares, care apare sub egida ei, o adevărată revistă pentru arealul Dunării de Jos. M-am înșelat și astăzi Brăila tot nu are o revistă literară de amploare. Încercarea noastră modestă nu este suficientă pentru istoria și tradiția acestui oraș. În fine...

Putem spune că prin Litera 13 s-au deschis spre lume noi scriitori care sunt sigur vor ajunge în timp nume de prim raft al literaturii brăilene și de ce nu al celei naționale. Editura InfoEST a venit firesc după apariția revistei noastre și a încercat să aducă în atenția publicului creațiile brăilenilor și ale membrilor Mișcării Litera 13.

Cifra 13 spune multe despre destinul acestei publicații. Acest număr este pentru noi un număr magic. Spuneam în Manifestul publicat pe prima pagină a numărului întâi că revista va fi un manifest cultural. Timp de 13 numere ne-am asumat această menire în ciuda tuturor piedicilor economice. Doar în Litera 13 ați putut citi informații legate de istoria Brăilei, de arta locală, doar aici am prezentat pictori și scriitori brăileni și doar aici politica a lipsit cu desăvârșire.

Am cunoscut succese precum cele legate de evenimentele organizate de noi în Brăila și județele vecine dar și dezamăgiri mai ales în ceea ce privește așteptările privind numărul de abonamente și distribuția. Am încercat o nouă abordare și din octombrie 2017 ea dă roade. Litera 13 este în acest moment singurul vector cultural brăilean cu ecouri naționale. Am deschis uși, ne-am conectat la lumea literară națională și ne-am afirmat ca o publicație independentă mânată doar de iubirea de cultură.

Știu că suntem un ghimpe în coasta multora, știu că deranjăm, știu că nu suntem vorbiți de bine dar asta nici nu contează. Noi aici construim. Am reușit să ajutăm un grup de scriitori să crească literar, un public să aibă mai ușor acces la informația culturală și la literatura brăileană.

Litera 13 a adus pentru prima oară în atenția publicului o mișcare literară brăileană organizată. Alături de colegii mei ne-am spus părerile și ne-am manifestat decent și corect pentru literatură, pentru o altfel de Brăilă, mai bună, mai citită, mai curată sufletește. Dacă am reușit sau nu doar dumneavoastră, cititorii, veți hotărâ dar, de un lucru sunt sigur - o viitoare istorie a literaturii brăilene din aceste timpuri nu ne va putea da deoparte, nu ne va putea omite nu pentru că am fi noi mari scriitori ci pentru că ideile noastre au încolțit deja în operele noastre și în sufletele multor oameni!

Litera 13 va fi în continuare ghinionul proștilor, inculților și politrucilor care murdăresc viața și bucuria celor însetați de apa limpede a literaturii. Să trăim de treisprezece ori!

publicat în Litera 13 nr. 13, p.3

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii