Ticker

6/recent/ticker-posts

Îngerul lui Petrică


Dan NOREA 

Nu putem începe povestea noastră înainte de a lămuri câteva lucruri legate de îngeri. Când au fost creați? Citez din Biblie:  "La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul". Cu pământul, treaba e clară. Dar când e vorba de cer, să nu vă imaginați azurul unei dimineți de primăvară sau bolta înstelată a unei nopți de vară. Nu, cerul înseamnă lumea spirituală a puterilor cerești, a îngerilor, tot așa cum pământul e lumea materială. Spirit și materie, ondulatoriu și corpuscular, îngeri și oameni. Știința și religia nu s-au contrazis niciodată în mod flagrant.

Îngerii nu au trup, din cauza asta (dar nu numai din cauza asta) nu pot păcătui. Din păcate pentru ei. Dar din când în când iau înfățișare omenească și le apar muritorilor pentru a-i îndruma, ajuta sau chiar vindeca. Exemple sunt nenumărate.

Un înger l-a oprit pe Avraam să-l jertfească pe fiul său Iosif. Jertfele precedente din trib nu fuseseră oprite de niciun înger, dar Iosif a fost salvat pentru că avea un destin special. Știu că noțiunea de destin e contestată de unii dintre voi. Dacă nu credeți în destin, ăsta e destinul vostru și nu-l puteți evita.

Doi îngeri i-au apărut lui Lot și l-au îndemnat să plece din Sodoma cu întreaga familie. Am citit de curând o poveste despre un locuitor din Hiroshima, care a avut inspirația să părăsească orașul cu o zi înainte de bomba atomică. S-a stabilit în Nagasaki.

Un înger i-a apărut celuilalt Iosif celebru (păcătoșilor, nu e vorba de Stalin) și i-a poruncit să nu-și părăsească logodnica, pe Maria, pentru că pruncul fusese zămislit cu Duhul Sfânt. Rețineți, poruncit, nu sfătuit. Dacă-i ordin, cu plăcere!

Un alt înger (sau același, asta nu se spune) le-a apărut celor două Marii și le-a anunțat că Iisus a înviat. Nu trageți concluzii pripite, preoții care ne aduc anual aceeași veste nu sunt îngeri, dimpotrivă.

Să continuăm. Câți îngeri există? Apostolul Ioan relatează în Apocalipsa sa faptul că a auzit glasul unor îngeri și ,,era numărul lor zeci de mii de zeci de mii și mii de mii." Dacă luați un creion și desenați zerourile aferente, veți constata un lucru important, că fiecărui muritor îi revin câteva mii de îngeri. Mă rog, nu sunt chiar toți îngeri păzitori, că mai au și alte însărcinări, dar putem răsufla ușurați. Înmulțirea populației va crea o mulțime de alte probleme legate de resurse, dar îngerii vor fi totdeauna excedentari.

De câte feluri sunt îngerii? Conform lui Dionisie Aeropagul, există nouă cete de îngeri – serafimii, cei cu șase aripi; heruvimii, cei cu ochi mulți; arhanghelii, mari purtători de vești bune... Ultimii în ierarhie sunt îngerii pur și simplu. Bine, puri sunt toți, dar aceștia sunt ceva mai simpli. Ei sunt cei care au în sarcină destinele muritorilor.

De ce vă povestesc toate astea? Pentru a elimina orice dubiu că povestea de față e o ficțiune. Îngerii sunt tot timpul printre noi. N-ați avut niciodată impresia că, datorită unei inspirații de ultim moment, ați evitat un accident? Ei bine, eliberați-vă de păcatul trufiei, nu e meritul vostru.

Revin în actualitate. Pe înserat, undeva în al nouălea cer, o ceată de îngeri... Pardon, cuvântul “ceată” nu poate fi folosit, pentru a nu crea confuzii. Deci…
În zilele noastre, pe înserat, undeva în al nouălea cer, o gașcă de îngeri stătea la taclale, unduindu-și alene aripile. Să nu uităm de natura lor ondulatorie.
- Am o dilemă, începu unul dintre ei. Laura, ființa ce mi-a fost încredințată, s-a măritat la 30 ani ai ei cu un bărbat matur (îngerii evită încă de pe vremea lui Matusalem atributele babă și moș), în vârstă de 75 ani. Motivul a fost averea, dar nu ăsta e păcatul ei cel mai mare. Problema este că îi oferă soțului tot ce își dorește, mâncăruri gustoase și picante, băuturi fine, sex sălbatic în fiecare noapte...
- Și unde e dilema? După cele mai multe păreri, e nevasta ideală.
- Păi știți că la Judecata de Apoi, mărturia îngerului păzitor este decisivă. Iar eu nu știu cum să îi calific comportamentul, devotament plin de altruism sau crimă cu premeditare.
- Mda, am avut și eu o dilemă similară. Anamaria era asasină de profesie, dar își îndeplinea contractele cât se poate de nevinovat. Își studia victimele și unuia îi fura în tramvai inhalatorul pentru astm, altuia bateria de la stimulatorul cardiac, celui de-al treilea insulina. La Judecată am evitat tentația să o încadrez la hoție și am recomandat crime multiple cu premeditare. Acum e vai de fundul ei.
- Aveți dreptate, și eu am pățit-o. Violeta a chemat acasă o ghicitoare pe care i-a prezentat-o soțului. După ce i-a citit în palmă și în cărți, i-a prezis acestuia că nu mai are de trăit decât o oră. Fiind bolnav de inimă, bărbatul a stat cu ochii pe ceas și după 60 minute a făcut infarct. Violeta a moștenit o avere frumușică. Dar la Judecată, decizia a fost clară: autor moral al unei crime cu premeditare. Riguros vorbind, termenul este autor imoral.
Un alt înger intră în discuție.
- Eva, doamna pe care o supraveghez, tocmai și-a rezolvat situația matrimonială. Soțul ei era un politician homosexual, o luase de nevastă doar ca fațadă. Știa că tipul merge des la un club de gay să-și caute parteneri noi. I-a înțepat toate prezervativele și după două săptămâni, soțul s-a îmbolnăvit de SIDA. E blondă, știți ce bine îi stă în negru?
Îngerul lui Petrică dădu din cap, înțelegător.
- Doamne, câte cazuri ciudate! Păcat că nu sunt scriitor, aș putea dezvolta câte un roman din fiecare. E drept că aș fi etichetat drept misogin. Eu am avut noroc, ultimii zece muritori au fost bărbați. Dar Petrică îmi cam dă de furcă. Anul trecut, din cauza unei fete, dracul gol nu altceva (ptiu, Doamne iartă-mă!), i-a intrat în cap să se sinucidă. În ultimul moment i-am rupt craca de care agățase ștreangul, după care m-am întrupat și am avut cu el o discuție serioasă. I-am explicat că sinuciderea este un păcat din cele mai grave, iar prostia este circumstanță agravantă, nu atenuantă. L-am sfătuit să trișeze un pic. Dacă tot vrea să renunțe la viață, să procedeze precum mulți alți semeni de-ai lui. Să bea de dimineață până seara, să meargă la prostituate fără nicio protecție, să evite cele opt pahare de apă dar să bea în schimb opt cafele pe zi, să fumeze zilnic trei pachete de țigări, să mănânce tot ce e bun și face rău - dulce, gras, sărat, picant... În plus, să practice motociclismul, parașutismul, parapanta și bungee jumping, pentru a stimula secreția de adrenalină și creșterea sistematică a frecvenței cardiace. Cu o asemenea viață, mă așteptam ca în câteva luni să moară fie rapid, într-un accident, fie ceva mai lent, de moarte bună. Da’ de unde.
Îngerul Laurei zâmbi dezaprobator.
- Moarte bună e un oximoron. Iar de la tine nu mă așteptam să dai asemenea sfaturi.
Îngerul lui Petrică se dezvinovăți.
- Ce să fac, mă cam plictisesc, Petrică are un IQ din două cifre. Speram să scap de el și, cu un pic de noroc, următorul muritor să fie un geniu. Dar să vedeți urmarea. Petrică a urmat strict regimul prescris de mine și, într-adevăr, după șase luni au apărut primele simptome - hipertensiune, colesterolul și glicemia crescute, ficatul mărit. Dar el voia în continuare să moară, a evitat să meargă la medic  și a continuat “tratamentul”. După alte șase luni era sănătos tun și îi revenise pofta de viață. I-au dispărut gândurile sinucigașe,  merge din bar în bar și din femeie în femeie. Mă aștept în orice moment să întâlnească într-un bar femeia care să pună mâna pe el și să-l transforme într-un om de casă, lipsit de vicii. Nu e el prea inteligent, dar e gospodar, disciplinat, ordonat. Dacă mă gândesc mai bine, ăsta era destinul lui încă de la început, faza cu sinuciderea a fost doar un interludiu.
- Așa că o să-ți aștepți geniul încă niște zeci de ani, râse îngerul Evei. Eu zic să le facem cunoștință celor doi, Eva are talente multiple, pe soțul ei îl făcuse deja parlamentar. Petrică, ascultător cum e și având în spate o femeie puternică, poate ajunge președinte. În politică, IQ-ul scăzut nu e un handicap, dimpotrivă. Iar Eva are toate șansele să devină și ea prima doamnă!

Sesizând aluzia și amintindu-și-o pe prima doamnă Eva, cu frunza ei de smochin, un cor de chicoteli îngerești se înălță din al nouălea spre al zecelea cer.Trimiteți un comentariu

0 Comentarii