Ticker

6/recent/ticker-posts

Erou la Cotul Donului

Mihai VINTILĂ 

A scrie despre eroii României este foarte greu. Gheorghe Rășcănescu a fost unul din miile de eroi ai României de pe frontul de est. A luptat nu din considerente ideologice ci pentru că țara i-a cerut-o. A reușit ceea ce marele mareșal von Paulus nu a reușit la Stalingrad și anume ieșirea din încercuire printr-un marș de 140 de km pe timp de iarnă. Peste 700 de oameni îi datorează salvarea. A fost decorat cu Crucea de Fier clasa I-a, cu Ordinul Crucii de Cavaler al Crucii de Fier și cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a-III-a pentru fapta sa.

Acest volum descrie epopeea pe care Gheorghe Rășcănescu a trăit-o la Cotul Donului dar și experiențele sale pe frontul de la Odesa, unde în fruntea Batalionului unu din Regimentul 15 Dorobanți a reușit intrarea printre primii în fortăreața de la malul Mării Negre, precum și luptele purtate în pasul Ghimeș pentru eliberarea Transilvaniei.

Cartea beneficiază de o amplă prefața semnată de Dan Dumitru Călinescu , nepotul eroului nostru și persoana care l-a îndemnat să-și noteze experiențele pentru posteritate.

Pentru introducerea în epocă și familiarizarea cu evenimentele interesant și util este și studiul introductiv semnat de Adrian Pandea, cel care îngrijește această ediție.

Toate aceste adaosuri nu fac decât să pregătească cititorul cu infernul care va urma. Eroul Gheorghe Rășcănescu scrie cu inima, cu gândul mereu la țara lui și la familie. Fiecare pas al său de comandă nu este altceva decât o încununare a acestor gânduri. Sunt adunate experiențele dure ale războilui dar și momentele luminoase.  Armata română este o instituție demnă de toată lauda dar care în timpul războilui s-a confruntat cu multe probleme logistice. Astfel eroul nostru povestește cum din echipamentul de iarnă primisese doar cușma! Asta în timp ce vremea era de -30 C iar vântul Siberiei bătea necruțător. Ca de fiecare dată în aceste momente vedem solidaritatea umană, spiritul de sacrificiu și tăria de caracter.

Gheorghe Rășcănescu nu arată cu degetul ci spune exact ceea ce s-a întâmplat. Încearcă să fie cât mai exact pentru a lăsa mărturii corecte urmașilor. Armata pentru el a fost viața însăși. Pensionat forțat de noua orânduire socialistă este identificat drept țintă a propagandei împotriva comunismului și printr-un simulacru de proces condamnat de 10 ani de închisoare, degradat și averea i se confiscă  în 1959 pentru a fi eliberat în 1960 și recunoscut drept pensionar militar. Nu i se oferă decât o pensie mică, fără recunoașterea meritelor sale de pe frontul de  vest. Din acest motiv volumul are spre finalul său o serie de memorii pe care Rășcănescu le-a scris diverselor organe în speranța recunoașterii meritelor militare și acordării unei pensii corespunzătoare.

Indiferent de modul cum privim noi astăzi acele evenimente nu putem să nu admirăm spiritul de sacrificiu și determinarea acestui om. Un erou al României căruia statul ar trebui să-i ridice măcar o statuie. O carte dură unde realitatea plânge în cuvinte și unde istoria stă la masă cu autorul.

Gheorghe Rășcănescu, Erou la Cotul Donumui – însemnări din război 1941-1944, București, editura Militară  2017, 328 pagini.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii